In 2005 veranderde internet (Web 2.0) van een anoniem netwerk vol eenrichtingsverkeer naar een sociaal web van interactie en samenwerking. De impact van deze transformatie op onze samenleving was groot en ingrijpend.
We staan nu aan de vooravond van de Industriële Revolutie 4.0. Deskundigen voorspellen dat de gevolgen daarvan voor de wereld van fabrieken en machines en dus ook de maakindustrie minimaal net zo omvangrijk zullen zijn als bij de intrede van Web 2.0. We praten dan over robotisering, big data, kunstmatige intelligentie. Het creëert bijvoorbeeld nieuwe vormen van interactie tussen mens en machine die gevolgen hebben voor de aard van het werk.
Studies voorspellen dat de vierde Industriële Revolutie zich zal onderscheiden van zijn voorgangers vanwege de snelheid van de ontwikkelingen, de wereldwijde schaal en de vergaande consequenties die het heeft op de mens en zijn samenleving.
Keynote sprekers maken op het Seminar op 14 juni duidelijk wat de omvang en impact is van deze vierde revolutie. Hoe gaat de ‘nieuwe wereld’ er uit zien en wat betekent dit voor de maakindustrie? Worden er banen gecreëerd of vernietigd? Ontstaan er nieuwe vormen van interactie tussen mens en machine en wat betekent dit voor de vaardigheden van de huidige werknemers? Op welke wijze moeten opleidingsinstituten inspelen op de veranderingen die zich in sneltreinvaart afspelen?
09.30 uur: Zaal open
10.00 uur: Aanvang seminar:
- Dhr. Bert Faessen (manager Teqnow top technologie MKB metaal)
- Mw. Wilma Mulder (directeur KXA Software Innovations BV)
11.00 uur: Pauze
11.20 uur: Discussieforum:
'Op welke manier kunnen onderwijs en bedrijfsleven elkaar versterken bij het opleiden van werknemers voor de Maakindustrie 2.0.'
Het seminar wordt afgesloten met een forumdiscussie. Het centrale thema van deze discussie: op welke wijze kan de maakindustrie in de Eemsdelta meer profiteren van de kennis van de Rijksuniversiteit Groningen, HBO instellingen en andere kenniscentra? Op welke manier kunnen bedrijven in de Eemsdelta regionale onderwijsinstellingen beter ondersteunen bij het opleiden- en omscholen van werknemers voor de Maakindustrie 2.0 zodat er in de toekomst voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is? Dagvoorzitter Edwin Pasveer (RTV Noord)
Forumleden:
- Dick van der Plas (Directeur technische opleidingen Noorderpoortcollege)
- Dick Bosker (Directeur Machinefabriek Bosker en Zonen BV)
- Anna van Lang (Directeur-eigenaar Kraanservice en Montage BV KSML)
- Emme Groot (Bestuursvoorzitter Economic Board Groningen)
- Adri Mertens (Programma manager Techniek Toptechniek in Bedrijf Groningen en Drenthe)
12.15 uur: Vertrek richting Eemsdeltaplein
12.30 uur: Opening Eemsdelta Expo door directeur Harm Post van Groningen Seaports
Het seminar is van 10.00 – 12.30 uur en heeft plaats in de centrale congresruimte van het luxe tijdelijke paviljoen van de Eemsdelta Expo op Bedrijvenpark Fivelpoort in Appingedam. Er zijn 150 plaatsen beschikbaar. Entree is gratis.
U kunt zich aanmelden door uiterlijk maandag 12 juni een mail te sturen naar karlawielenga@eemshaven.info.
Gezien de verwachte grote toeloop adviseren wij u snel te reageren.
Het seminar wordt georganiseerd in samenwerking met Economic Board, Eemsdelta EZ, en Groningen Seaports.
|