Bedrijven in de rij voor bouw proeffabriek in Delfzijl

12 okt 2018Bijeenkomsten, Eemshaven, Nieuws

Bedrijven, zelfs uit het buitenland, staan in de rij om een proeffabriek te bouwen op het Chemiepark in Delfzijl. Dit zei Bineke Posthumus, programmamanager Groene Chemie en Energie bij de Economic Board Groningen tijdens een druk bezochte bijeenkomst van Businessplatform Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl.

Site Manager Ronny Pals van  Bio-refinery Avantium Chemicals, dat onlangs een proeffabriek opstartte op het Delfzijlster Chemiepark, maakte tijdens dezelfde bijeenkomst bekend dat het bedrijf is gestart met voorbereidingen voor de bouw van een tweede proeffabriek. Daarbij is Delfzijl in beeld als vestigingsplaats. Een definitief besluit daarover moet echter nog worden genomen.

De komst van Chemport Industry Campus naar Delfzijl was het centrale thema tijdens de bijeenkomst van Eemshaven.info. De Campus gaat het op grote schaal testen en ontwikkelen van duurzame chemische producten en processen faciliteren en financieel ondersteunen. Innovatieve producten ontstaan in laboratoria. Voordat dit product of proces succesvol in de markt kan worden gezet moet je het echter eerst op grote schaal in een proeffabriek gaan produceren en testen. “De Chemport Industry Campus” in Delfzijl speelt hierbij een cruciale rol en moet in de toekomst in ons land het kroonjuweel gaan worden als het gaat om de vergroening van de chemie,” aldus Bineke Postumus.

In de pas opgestarte duurzame proeffabriek van Avantium in Delfzijl worden houtsnippers met behulp van zoutzuur omgezet in suikers en lignine. Grondstoffen die worden gebruikt bij de productie van duurzaam plastic. “De hele wereld kijkt met ons mee. Er is internationale belangstelling voor ons productieproces. Als het allemaal goed verloopt gaan we in 2022 in Delfzijl een grote fabriek bouwen. We hebben al een optie genomen op een stuk grond op het Chemiepark. De nieuwe fabriek biedt werkgelegenheid aan 200 technisch en veelal hoogopgeleide mensen,” aldus Site Manager Ronny Pals van Avantium.

De bouw van dergelijke fabrieken, die werken met allernieuwste  technologische ontwikkelingen bieden volgens Bineke Posthumus ook kansen voor in onze regio  Universitair,  HBO en MBO opgeleide mensen. “Er zijn in eerste instantie stageplekken en eenmaal afgestudeerd kunnen ze in hun eigen regio aan het Werk,”zegt Posthumus.

De Economic Board  Groningen is momenteel bezig met de voorbereiding van een pitch, die volgend jaar in Groningen wordt gehouden. Mensen in het hele land wordt gevraagd om ideeën aan te dragen die een zinvolle bijdrage leveren aan de vergroening van de chemie. Het beste idee wordt beloond met 100.000 Euro. De Chemport Industry Campus gaat de winnaar begeleiden bij het uitwerken en het eventueel in productie brengen van zijn of haar idee.

 

De foto’s, gemaakt door Jan Zeeman, treft u aan op deze pagina.

Meer nieuws in deze categorie

Ondernemers gezocht!

Ondernemers gezocht!

Ondernemers gezocht! Wij zoeken ondernemers die willen groeien, innoveren, verduurzamen of digitaliseren. Ondernemers met vragen over bedrijfsvoering, financieringen of regelingen. En we zoeken ook ondernemers die op zoek zijn naar andere ondernemers. Ben jij een van...

Lees meer
Opening van DronePort Eemshaven

Opening van DronePort Eemshaven

Volop activiteit in de Eemshaven een van de belangrijkste offshore windhavens van Noordwest-Europa! Gisteren was de officiële opening van DronePort Eemshaven, een initiatief van OWIC, Ems Maritime Offshore (EMO) en Groningen Seaports. De luchthaven voor de drones is...

Lees meer
Nieuwsbrief 06

Nieuwsbrief 06

Na een lange periode zonder de mogelijkheid tot fysiek netwerken hebben we de afgelopen weken eindelijk de eerste twee fysieke bijeenkomsten in 2021 kunnen houden. Deze bijeenkomsten zijn goed bezocht en de positieve reacties laten zien dat we er enorm aan toe waren...

Lees meer