Brexit-prof: veer op Schotland zonder brexit moeilijk rendabel

20 sep 2019Bijeenkomsten, Eemshaven, Nieuws

Professor Bart Los (RUG) heeft grote twijfels over de geplande veerdienst tussen het Schotse Rosyth en de Eemshaven in het geval dat de brexit overhoopt niet doorgaat.

Los staat bekend als brexit-expert en hij ziet momenteel twee waarschijnlijk scenario’s ontstaan: een no-brexit en een no-deal-brexit. Dat vertelde hij gistermiddag in Delfzijl bij Eemshaven.info, het zakenplatform voor de Eemsregio. “Ik heb geen inzicht in de kosten van zo’n veerdienst, maar de dienst is pas in beeld gekomen toen er sprake was van een brexit”, constateert Los. “Voor die tijd is de ferry nooit in beeld geweest en ik vraag me daarom serieus af of de veerdienst zonder een brexit rendabel kan zijn. Anders was die wel eerder geopperd.’

Los denkt ook niet dat de veerdienst straks het grote verschil kan maken. “Het kan misschien wel als een vliegwiel werken, omdat andere partijen zien dat er faciliteiten zijn”, aldus Los. “of het allemaal gaat gebeuren? Ik moet het nog zien”.

Een andere spreker op de bijeenkomst was Kasper Spitzen van SkyNRG, dat een fabriek voor biokerosine in Delfzijl gaat bouwen. Splitzen verwacht dat er eind 2022, als de bouw voltooid is, veertig tot vijfitg mensen zullen werken. Hij schetste een beeld hoe SkyNRG in Groningen verzeild is geraakt.

Hij voorziet nog wel problemen in het voortraject. Spitzen: “Het wordt niet makkelijk in verband met het stikstofverhaal. We weten niet exact hoe dat gaat uitpakken. Ik vind het wel fijn dat het stikstofverhaal in elk geval een groot probleem is, want dat betekent nu dat er echt wat moet gebeuren.”

Bron: DvhN.nl

De foto’s van de bijeenkomst, gemaakt door Jan Zeeman, treft u hier aan.

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer