Teijin bereidt in Emmen en Delfzijl investering van tientallen miljoenen voor

28 feb 2019Bijeenkomsten, Eemshaven, Nieuws

Teijin, de producent van supervezel Twaron, bereidt weer een uitbreiding in Emmen en Delfzijl voor. Er komen tussen de 50 en 100 banen bij.

Dat werd meegedeeld tijdens een bijenkomst van businessplatform Eemshaven.info in Delfzijl, waar Edward Groen van Teijin en Pieter Imhof van BioBTX vertelden over hun aanstaande samenwerking. Die moet er toe leiden dat in de toekomst een duurzame aramidevezel (met de merknaam Twaron) wordt geproduceerd. BioBTX kan mogelijk grote hoeveelheden groene benzeen, tolueen en xyleen als grondstof produceren.

 

60 tot 100 miljoen euro

De twee lieten weten dat ze grote investeringsplannen hebben. Teijin is al zo ver dat de engineering voorbereid wordt. Precieze getallen kon Groen nog niet overleggen, maar hij sprak van vele tientallen banen. Imhof van BioBTX zei op zijn beurt dat bouw van een fabriek – mogelijk in Delfzijl – enige tientallen miljoenen euro’s vergt, waarop Groen meldde dat de investering van Teijin een veelvoud daarvan zou bedragen. In totaal gaat het dan ook om een investering van een bedrag dat tussen de 60 en 100 miljoen euro ligt.

In Emmen en Delfzijl samen werken duizend mensen bij Teijin. Van de goudgele Twaron-vezels worden uiteenlopende producten gemaakt. De vezel wordt bijvoorbeeld gebruikt om materialen te verstevigen, zoals autobanden, maar ook worden er kogelwerende vesten van gemaakt. De vezel wordt nu nog uit fossiele grondstoffen gemaakt.

Japanse visie

Edward Groen: ,,De samenwerking met BioBTX moet bijdragen aan verduurzaming van onze vezel. Tegelijk willen we in de keten ook duurzame stappen zetten. Het past allemaal in de tijdgeest, tegelijk sluit het aan bij de Japanse visie van ons bedrijf. Er is bij ons meer oog voor de lange termijn, maar het moet wel rendabel zijn.’’

BioBTX zit nu in een proeffabriek op Campus Groningen en oriënteert zich op de mogelijkheden voor een echte fabriek. Volgens Imhof is Delfzijl mischien wel de meest logische plek voor een vestiging.

 

Google meer aanwezig

Tijdens de bijeenkomst sprak ook nog Patrick Nanninga, de bouw- en ontwerpmanager van Google in de Eemshaven. Hij verklapte dat de ontwikkelingen in de online-wereld zo snel gaan dat er nu alweer naar uitbreiding wordt gekeken. De keus voor uitbreiding hoeft niet per se op de Eemshaven te vallen, waar de Amerikaanse techgigant op dit moment bezig is 90 hectare vol te bouwen.

Nanninga beloofde dat Google zichtbaarder gaat opereren in de regio. Dat was ook de reden van zijn aanwezigheid bij Eemshaven.info. Google gaat samen met Van Merksteijn, dat een fabriek voor draadstaal in de Eemshaven bouwt, kijken of er locaties voor de bouwarbeiders kunnen worden neergezet.

 

Bron: DvhN.nl

 

De foto’s van de netwerkbijeenkomst op 27 februari, gemaakt door Jan Zeeman, vindt u hier.

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer