Teijin bereidt in Emmen en Delfzijl investering van tientallen miljoenen voor

28 feb 2019Bijeenkomsten, Eemshaven, Nieuws

Teijin, de producent van supervezel Twaron, bereidt weer een uitbreiding in Emmen en Delfzijl voor. Er komen tussen de 50 en 100 banen bij.

Dat werd meegedeeld tijdens een bijenkomst van businessplatform Eemshaven.info in Delfzijl, waar Edward Groen van Teijin en Pieter Imhof van BioBTX vertelden over hun aanstaande samenwerking. Die moet er toe leiden dat in de toekomst een duurzame aramidevezel (met de merknaam Twaron) wordt geproduceerd. BioBTX kan mogelijk grote hoeveelheden groene benzeen, tolueen en xyleen als grondstof produceren.

 

60 tot 100 miljoen euro

De twee lieten weten dat ze grote investeringsplannen hebben. Teijin is al zo ver dat de engineering voorbereid wordt. Precieze getallen kon Groen nog niet overleggen, maar hij sprak van vele tientallen banen. Imhof van BioBTX zei op zijn beurt dat bouw van een fabriek – mogelijk in Delfzijl – enige tientallen miljoenen euro’s vergt, waarop Groen meldde dat de investering van Teijin een veelvoud daarvan zou bedragen. In totaal gaat het dan ook om een investering van een bedrag dat tussen de 60 en 100 miljoen euro ligt.

In Emmen en Delfzijl samen werken duizend mensen bij Teijin. Van de goudgele Twaron-vezels worden uiteenlopende producten gemaakt. De vezel wordt bijvoorbeeld gebruikt om materialen te verstevigen, zoals autobanden, maar ook worden er kogelwerende vesten van gemaakt. De vezel wordt nu nog uit fossiele grondstoffen gemaakt.

Japanse visie

Edward Groen: ,,De samenwerking met BioBTX moet bijdragen aan verduurzaming van onze vezel. Tegelijk willen we in de keten ook duurzame stappen zetten. Het past allemaal in de tijdgeest, tegelijk sluit het aan bij de Japanse visie van ons bedrijf. Er is bij ons meer oog voor de lange termijn, maar het moet wel rendabel zijn.’’

BioBTX zit nu in een proeffabriek op Campus Groningen en oriënteert zich op de mogelijkheden voor een echte fabriek. Volgens Imhof is Delfzijl mischien wel de meest logische plek voor een vestiging.

 

Google meer aanwezig

Tijdens de bijeenkomst sprak ook nog Patrick Nanninga, de bouw- en ontwerpmanager van Google in de Eemshaven. Hij verklapte dat de ontwikkelingen in de online-wereld zo snel gaan dat er nu alweer naar uitbreiding wordt gekeken. De keus voor uitbreiding hoeft niet per se op de Eemshaven te vallen, waar de Amerikaanse techgigant op dit moment bezig is 90 hectare vol te bouwen.

Nanninga beloofde dat Google zichtbaarder gaat opereren in de regio. Dat was ook de reden van zijn aanwezigheid bij Eemshaven.info. Google gaat samen met Van Merksteijn, dat een fabriek voor draadstaal in de Eemshaven bouwt, kijken of er locaties voor de bouwarbeiders kunnen worden neergezet.

 

Bron: DvhN.nl

 

De foto’s van de netwerkbijeenkomst op 27 februari, gemaakt door Jan Zeeman, vindt u hier.

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer