Verslag netwerkbijeenkomst 12 juni 2019

13 jun 2019Bijeenkomsten, Eemshaven

Ondernemers in de regio Eemsdelta gaan volop profiteren van de bouw in Delfzijl van de eerste duurzame productiefaciliteit voor biokerosine en de komst naar de Havenstad van een fabriek die jaarlijks 150 tot 200 miljoen kubieke meter groen gas produceert. “De komst van deze fabrieken levert in de regio veel indirecte werkgelegenheid op.”

Dit zei programmamanager Reinder Jacobi van Chemport Europe tijdens een bijeenkomst van businessplatform Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl. Zijn uitspraak werd ondersteund door Site Manager Ronny Pals van Biorefinery &Bio MEG demonstration plants Avantium. Dit bedrijf besloot onlangs een tweede proeffabriek in Delfzijl te gaan bouwen. “Wij besteden heel veel werk uit aan ondernemers in de regio. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan transport, constructiewerk en schoonmaakwerkzaamheden,” aldus Pals.

In Chemport Europe zijn de krachten van de drie Noordelijke chemieclusters Eemshaven, Delfzijl en Emmen gebundeld. Groene chemie stimuleren en versnellen, bestaande fabrieken verduurzamen en het aantrekken van nieuwe bedrijven. Dat zijn de taken van Chemport Europe. De vergroening van de chemie neemt volgens programmamanager Jacobi een vlucht. “Dat is overigens ook noodzaak anders besta je als chemisch bedrijf over een aantal jaren niet meer,” aldus Jacobi. Hij probeert bedrijven zoveel mogelijk te stimuleren om de ‘vergroeningsstap’ te maken en op die manier werkgelegenheid in de regio te behouden.

Wat betreft de komst van nieuwe bedrijven naar de Eemsdelta regio is Jacobi optimistisch. “Mijn achterzak puilt uit van de lijst met namen van bedrijven die overwegen zich in deze regio te vestigen,” zegt Jacobi.

Avantium, met het hoofdkantoor in Amsterdam, heeft volgens site manager Ronnie Pals ook voor de bouw van een tweede proeffabriek bewust voor Delfzijl gekozen. “Partner bedrijven met wie wij samenwerken zitten daar, de subsidies die beschikbaar zijn maar ook de ondersteuning van de diverse instanties hebben de doorslag gegeven om te kiezen voor Delfzijl’” aldus Pals.

Volgens Reinder Jacobi van Chemport Europe is de goede samenwerking van diverse instanties vaak van doorslaggevende betekenis om bedrijven hier naar toe te halen. “Je moet elkaar niet voor de voeten lopen. De provincie Groningen, de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, Groningen Seaports, Economic Board Groningen en Groeifonds werken prima samen. Daardoor is het vaak mogelijk om binnen korte tijd zaken voor bedrijven te regelen” aldus Jacobi.

De foto’s, gemaakt door Jan Zeeman, kunt u via deze link bekijken.

 

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer
Verslag lunchbijeenkomst 23 mei 2024

Verslag lunchbijeenkomst 23 mei 2024

Hotel Flonk Groningen-Zuid was donderdagmiddag 23 mei de mooie locatie voor de eerste lunchbijeenkomst van Eemshaven.info van dit jaar. Manager Janny Klei trapte de bijeenkomst af waarna Suzanne de Bruin van Flonk hotels kort de geschiedenis en ambitie van het hotel...

Lees meer