Ondernemers in de regio Eemsdelta gaan volop profiteren van de bouw in Delfzijl van de eerste duurzame productiefaciliteit voor biokerosine en de komst naar de Havenstad van een fabriek die jaarlijks 150 tot 200 miljoen kubieke meter groen gas produceert. “De komst van deze fabrieken levert in de regio veel indirecte werkgelegenheid op.”
Dit zei programmamanager Reinder Jacobi van Chemport Europe tijdens een bijeenkomst van businessplatform Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl. Zijn uitspraak werd ondersteund door Site Manager Ronny Pals van Biorefinery &Bio MEG demonstration plants Avantium. Dit bedrijf besloot onlangs een tweede proeffabriek in Delfzijl te gaan bouwen. “Wij besteden heel veel werk uit aan ondernemers in de regio. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan transport, constructiewerk en schoonmaakwerkzaamheden,” aldus Pals.
In Chemport Europe zijn de krachten van de drie Noordelijke chemieclusters Eemshaven, Delfzijl en Emmen gebundeld. Groene chemie stimuleren en versnellen, bestaande fabrieken verduurzamen en het aantrekken van nieuwe bedrijven. Dat zijn de taken van Chemport Europe. De vergroening van de chemie neemt volgens programmamanager Jacobi een vlucht. “Dat is overigens ook noodzaak anders besta je als chemisch bedrijf over een aantal jaren niet meer,” aldus Jacobi. Hij probeert bedrijven zoveel mogelijk te stimuleren om de ‘vergroeningsstap’ te maken en op die manier werkgelegenheid in de regio te behouden.
Wat betreft de komst van nieuwe bedrijven naar de Eemsdelta regio is Jacobi optimistisch. “Mijn achterzak puilt uit van de lijst met namen van bedrijven die overwegen zich in deze regio te vestigen,” zegt Jacobi.
Avantium, met het hoofdkantoor in Amsterdam, heeft volgens site manager Ronnie Pals ook voor de bouw van een tweede proeffabriek bewust voor Delfzijl gekozen. “Partner bedrijven met wie wij samenwerken zitten daar, de subsidies die beschikbaar zijn maar ook de ondersteuning van de diverse instanties hebben de doorslag gegeven om te kiezen voor Delfzijl’” aldus Pals.
Volgens Reinder Jacobi van Chemport Europe is de goede samenwerking van diverse instanties vaak van doorslaggevende betekenis om bedrijven hier naar toe te halen. “Je moet elkaar niet voor de voeten lopen. De provincie Groningen, de Noordelijke Ontwikkelings Maatschappij, Groningen Seaports, Economic Board Groningen en Groeifonds werken prima samen. Daardoor is het vaak mogelijk om binnen korte tijd zaken voor bedrijven te regelen” aldus Jacobi.
De foto’s, gemaakt door Jan Zeeman, kunt u via deze link bekijken.