Een groep internationale wetenschappers uit Japan, Verenigde Staten, Nieuw Zeeland, Australië en ons eigen land buigt zich nog steeds over de vraag op welke wijze de dijk tussen Delfzijl en de Eemshaven aardbevingsbestendig kan worden gemaakt. Dit bleek gisteravond tijdens de bijeenkomst van netwerkorganisatie Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl die door ruim 100 leden van dit businessplatform werd bezocht. De wetenschappers kwamen gisteren bijeen in Amsterdam om zich opnieuw over deze problematiek te buigen.
De dijk tussen Delfzijl en Eemshaven is afgekeurd en wordt volgens de nieuwe normen van het Hoogwater Beschermingsprogramma, verhoogd, verbreed en verstevigd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door de aannemerscombinatie Ommelanderdiek bestaande uit Boskalis en KWS Infra. Volgens projectmanager Paul Opdam van de aannemerscombinatie wordt volgende maand begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Na het stormseizoen wordt in april volgend jaar gestart met de daadwerkelijke aanpak van de dijk. De aanleg van een nieuwe dijk in Delfzijl in het kader van het Marconiprojekt is inmiddels in grote lijnen afgerond. De dijk moet nu inklinken waarna de werkzaamheden door de aannemerscombinatie Ommelanderdiek volgend jaar worden afgerond. Met de totale werkzaamheden is een bedrag van 172 miljoen Euro gemoeid. Ook regionale aannemers worden bij de werkzaamheden betrokken. Volgens een woordvoerder van Waterschap Noorderzijlvest is dit opgenomen in het bestek voor het uitvoeren van deze miljoenen klus die eind 2019 moet zijn afgerond.
Het voormalige kantoor van Groningen Seaports in Delfzijl vormt de uitvalsbasis voor zowel de aannemerscombinatie Ommelanderdiek als het Waterschap Noorderzijlvest. In het gebouw wordt begin volgende maand ook een bezoekerscentrum gevestigd. Daar kan men met behulp van moderne technologieën het plan bekijken en de werkzaamheden volgen.
Foto’s, gemaakt door Jan Zeeman kunt u hier bekijken.