Verslag netwerkbijeenkomst 21 juni 2018

22 jun 2018Bijeenkomsten, Eemshaven

Voor 10 miljoen klussen voor regionale aannemers en Cybersecurity biedt kansen aan Noordelijke ICT bedrijven

Met name regionale aannemers worden ingeschakeld bij de aanleg in Delfzijl van een nieuw strand, parkeerplaatsen, camperplekken en de renovatie van het Stationsplein. Dit zei projectmanager Sven Erik Zandvoort van InVraplus gisteravond tijdens de netwerkbijeenkomst van bussinesplatform Eemshaven.info in de Evenementenhal in Delfzijl. Binnenkort worden de werken aanbesteed. Daarmee is volgens Zandvoort een bedrag van omstreeks 10 miljoen Euro gemoeid.

Een veelvoud van dit bedrag, de laatste schatting bedraagt 10 miljard, is de economische schade die in ons land wordt veroorzaakt door cybercrime. Dit zei de tweede gast tijdens de netwerkbijeenkomst Frank Smilda. Hij is Sectorhoofd Dienst Regionale Informatie Organisatie van de Politieeenheid Noord-Nederland. Volgens Smilda bestaat de klassieke bankroof niet meer. “Met misdaad via internet valt veel meer geld te verdienen.” Volgens hem zijn Nederlanders naïef als het gaat om cyberaanvallen. “Men denkt het valt allemaal wel mee maar vergis je niet de impact is groot en de financiële gevolgen ingrijpend,” aldus Smilda. Vorig jaar werd in Rotterdam een containerterminal gehackt. De terminal lag enkele dagen stil. Totale schade 150 miljoen. De havenmeester van Rotterdam verklaarde in een interview. “Wat er gebeurde ging mijn fantasie te boven. Ik had niet gedacht dat zo’n cyberaanval zoveel invloed zou hebben. Dit geeft stof tot nadenken.” Volgens Smilda worden er in het Noorden voor regionale havenautoriteiten op korte termijn bijeenkomsten georganiseerd om lering te trekken uit de gebeurtenis in de Rotterdamse haven.

Smilda deed een oproep aan de MKB-ondernemers om serieus werk te maken van het beveiligen van je bedrijf tegen een cyberaanval. Hij wees daarbij op een checklist van de Kamer van Koophandel die kan dienen als leidraad.

Hij verwacht de komende jaren een forse toename van cybercriminaliteit. Daar moet het Noorden op inspelen.

Smilda; “De provincie Groningen heeft een hoogwaardig digitaal eco systeem. Het beschikt over de perfecte infrastructuur. Er zit hier veel kennis dus we kunnen een toonaangevend rol gaan spelen op het gebied van cybersecurity. Noordelijke ICT bedrijven moeten het voortouw nemen. Goed voor de werkgelegenheid.”

 

De foto’s, gemaakt door Jan Zeeman, treft u hier aan.

Meer nieuws in deze categorie

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Eemshaven.info, hét Businessplatform voor de Eemsdelta met ruim 200 aangesloten bedrijven, heeft met ingang van 1 januari 2024 een nieuwe manager. Gino Hubers geeft na 3 jaren als manager gewerkt te hebben, het stokje over aan Janny Klei. Hubers vertrekt naar de...

Lees meer