Verslag netwerkbijeenkomst 9 februari 2017

10 feb 2017Bijeenkomsten

De Evenementenhal in Delfzijl vormde donderdag 9 februari jl. het decor voor de Netwerkbijeenkomst welke in het teken stond van de aardbevingsproblematiek in Groningen en wat daarvan de gevolgen zijn voor de Eemsdelta.

Hans Alders, Nationaal Coördinator Groningen en Peter Kruyt, directeur Veilig Wonen vertelden dat, sinds de start van CVW in 2015, het aantal miljoenen euro’s dat jaarlijks nodig is voor de aardbevingsschade in 2017  300 miljoen zal zijn, waarvan 60 miljoen daadwerkelijk besteed wordt aan het herstellen van de schade. In 2015 was er nog ‘maar’ 75 miljoen nodig waarvan ook toen 60 miljoen aan schade werd besteed. Hieruit blijkt de toenemende omvang van de aardbevingsproblematiek: meer en meer geld is nodig voor o.a. inspecties (in 2017 5000 stuks), scholing en andere gerelateerde activiteiten. Daarnaast is het aantal schademeldingen in 2016 afgenomen.

 

Het Centrum Veilig Wonen heeft inmiddels 800 bedrijven ‘erkend’ als herstelbedrijf voor aardbevingsschade. 180 daarvan zijn nu daadwerkelijk actief in de regio. Sowieso komt 70% van de werkzame personen voor CVW uit de regio.

 

Zowel Alders als Kruyt gaven aan dat samenwerking van kleinere bedrijven van essentieel belang is om in aanmerking te komen als partner voor het herstellen van de schade. Gezien de omvang van de schade zullen de werkzaamheden meer en meer projectmatig worden aangepakt en die zullen vervolgens via aanbestedingen geplaatst worden. Dit jaar wordt het herstel van 375 coörperatiewoningen aanbesteed en worden nog eens 1450 woningen welke in eigen bezit zijn, herstel.d

 

Momenteel zijn er veel vacatures op het gebied van engineering. Er is grote behoefte aan goed geschoolde  schade-inspecteurs. Hierbij wordt ook gekeken naar personeel uit andere regio’s en het buitenland maar er zal ook  scholing plaatsvinden waardoor de grote vraag hopelijk op korte termijn wordt ingevuld.

 

Een aanwezige lid van Eemshaven.info, momenteel ook werkzaam als schadehersteller, gaf aan dat grote aannemers zeer ruimte betalingstermijnen hanteren en dat dit voor de (kleinere) onderaannemers tot problemen leidt. De heren Alders en Kruyt zullen dit probleem aankaarten.

 

Beide heren gaven aan dat de aardbevingsschade grote problemen veroorzaken. Niet alleen als het gaat om gebouwen, maar vooral als het gaat om de invloed op de mensen. Het geheel maakt het tot een complexe materie waarbij vele aspecten afgewogen moeten worden.

Echter, op de vraag hoe de situatie over 10 jaar is, hopen de heren dat Groningen nog steeds Groningen is zoals het nu is waarbij de negatieve gevolgen van de aardbevingen nu omgezet zijn in kansen. Zo noemde Alders dat het aantal scholen dat nu in het gebied liggen minder in aantal zal zijn. Dit komt niet mede door de krimp in de regio. Als het dan mogelijk is om daar nieuwe, moderne scholen voor neer te zetten, dan is een grote bedreiging omgezet in een mooie kans.

 

De avond werd afgesloten met een heerlijk Indisch buffet, verzorgd door de Evenementenhal.

Foto’s van de bijeenkomst kunt u hier bekijken.

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer