Verslag netwerkbijeenkomst 11 februari 2016

11 feb 2016Eemshaven

‘Er zit nog geld in de pot’, dat was de boodschap die de heer Wiersma, Beleidsadviseur EZ/projectverwerver van de provincie Groningen meldde tijdens de zeer druk bezochte netwerkbijeenkomst in de Evenementenhal in Delfzijl.

PPG heeft vanuit de RIG, Regionale InvesteringsSteun Groningen subsidie ontvangen voor een project met betrekking tot het maken van silicia. Silica is een product dat onder andere gebruikt wordt in autobanden. Mede door de RIG-subsidie, zo’n 2,3 miljoen euro, besloot het Amerikaanse moederbedrijf dat PPG Delfzijl verder kon met de ontwikkeling van de grondstof.
Dhr.Veenstra van PPG lichtte toe dat het aanvragen van de subsidie meerdere maanden heeft geduurd maar dat mede door de ondersteuning vanuit de provincie uiteindelijk toch het subsdiebedrag kon worden binnengehaald.

Dhr Veenstra gaf aan dat je bij het aanvragen van de subsidie niet te bescheiden moet zijn. Uiteraard zijn er de ‘regeltjes’ waar je aan moet voldoen, maar schrijf een goede business case, motiveer het project goed, vergeet vooral niet te melden hoeveel het oplevert voor werkgelegenheid en ROI. Huur desnoods een deskundige in om het project goed op papier te krijgen. De provincie kan in het voortraject met je meelopen en de SNN is de kritische toeschouwer.

De totale inhoud van de subisiepot bedroeg 40 miljoen, hiervan is inmiddels 10,5 miljoen uitgegeven aan 9 projecten. 6 projecten zitten nog ‘in de pijpleiding’. Er is dus daarna nog geld over, maar voorlopig geldt wel ‘op=op’. De minimale investering voor een project is 1 miljoen euro. Grote bedrijven krijgen maximaal 10 procent subsidie voor een project. Het advies van de heer Wiersma is om de gemeente ‘gewoon’ te benaderen voor subsidies. Is een subsidie vanuit de RIG niet mogelijk, dan zijn er misschien wel andere fondsen beschikbaar zoals bijvoorbeeld het innovatiefonds.

De heer Steinel van WIRSOL lichtte de bouw van het grootste zonnepark van Nederland toe. Dit park verrijst vanaf midden maart in Delfzijl en bedraagt 116.000 zonnepanelen wat goed is voor 28 miljoen kw energie per jaar. Er is voor Delfzijl gekozen omdat het dichtbij het water ligt wat zorgt voor goede koelingsmogelijkheden. Daardoor is er meer opbrengst.
De zonnepanelen worden in een aantal maanden aangelegd en levert voor de bedrijven rondom het gebied werkgelegenheid op.  Als het park er eenmaal staat is er nauwelijks personeel nodig. Door een monitoringssysteem wordt op afstand het park in de gaten gehouden. Mogelijkerwijs volgen er na de realisatie van het zonnepark in Delfzijl meer zonneparken in Nederland, maar daarover liet de heer Steinel zich verder niet uit.

De 120 aanwezigen genoten na het speeddaten van het uitstekende buffet, bereid door de Evenementenhal.

 

Foto’s, gemaakt door Jan Zeeman, treft u hier aan.

 

Meer nieuws in deze categorie

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Eemshaven.info, hét Businessplatform voor de Eemsdelta met ruim 200 aangesloten bedrijven, heeft met ingang van 1 januari 2024 een nieuwe manager. Gino Hubers geeft na 3 jaren als manager gewerkt te hebben, het stokje over aan Janny Klei. Hubers vertrekt naar de...

Lees meer