Verslag netwerkbijeenkomst 14 april 2016

14 apr 2016Eemshaven

We vervallen in herhaling, maar ook deze keer melden we een grootse opkomst bij onze netwerkbijeenkomst in de Evementenhal in Delfzijl.
Het thema: Offshore wind: het onderhoud en de faciliteiten trok velen naar de Evenementenhal naar Delfzij. De heren Basstra (Siemens), Van Helvoirt (MyTec professionals) en Bertholet (Groningen Seaports) vertelden onder leiding van Edwin Pasveer hun visie op de mogelijkheden voor locale ondernemers uit de Eemsdelta-regio en omstreken als het gaat om de werkzaamheden betreffende de OffshoreWind

Siemens bouwt momenteel aan het Gemini windpark boven Schiermonnikoog. De bouw verloopt voorspoedig en men hoopt eind augustus/begin september klaar te zijn met de aanleg van 150 windmolens. Siemens zoekt met name monteurs die zowel in de onderhoudsperiode van april tot september aan de slag kunnen, maar ook permanenter personeel waarbij het hoopt uit de regio de juiste mensen te kunnen halen.

Omdat goed getraind ‘Windmolen-personeel’ lastig te vinden is, is Ron van Helvoirt van MyTec Professionals samen met het Noorderpoort College gestart met het geven van opleidingen. Zo kunnen binnen 10 dagen getraind personeel afgeleverd worden. Vlak voor de zomer hoopt Van Helvoirt alle faciliteiten klaar te hebben om te starten met de opleidingen. Samenwerking met ‘windmolenbouwers’ is essentieel en Van Helvoirt geeft aan dat deze contacten, oa met Siemens zeer goed zijn.

Bertholet, zojuist terug van een reis uit Hull, Engeland alwaar een groot windmolenpark gebouwd gaat worden, benadrukt het standpunt van Siemens dat zoveel mogelijk locaal gesourced moet worden. Of het nu gaat om personeel of om producten en diensten, de voorkeur gaat uit naar productiviteit uit de regio.

Bertholet geeft aan dat in de regio Hull de windmolenbouw daar werkgelegenheid voor zo’n 1000 personen oplevert. Hij merkt hierbij op dat alle partijen, (overheden, opleidingsinstituten en bedrijven) het belang van de bouw inzien en met z’n alleen samenwerken om als locale partner de aantrekkelijkste te zijn. Voor de Eemshaven ziet Bertholet hier nog wel verbeterpunten.

Op de vraag of er in de (nabije) toekomst nog meer windmolenparken gebouwd gaan worden, kan Bertholet bevestigend nog ontkennend reageren. Hij geeft mogelijke gebieden aan, zoals bijvoorbeeld het gebied tussen Gemini I en II en het defensiegebied, maar hij merkt op dat met name van overheidswege belemmerende argumenten zijn.

Hij benadrukt, net als Basstra van Siemens, dat de helihaven in de Eemshaven van essentieel belang is. Dit om zo weinig mogelijk kosten te maken (aanvliegen vanaf de Eemshaven naar Gemini is ongeveer 18 minuten, zo’n 25 minuten minder dan vanuit Den Helder). Bertholet hoopt dat de helihaven er na de zomer ligt.

Leest u ook het bericht over het belang voor Siemens van de helihaven in de Eemshaven op onze site.

 

Foto’s van de netwerkbijeenkomst, gemaakt door Jan Zeeman, kunt u hier vinden.

 

 

 

 

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer
Verslag lunchbijeenkomst 23 mei 2024

Verslag lunchbijeenkomst 23 mei 2024

Hotel Flonk Groningen-Zuid was donderdagmiddag 23 mei de mooie locatie voor de eerste lunchbijeenkomst van Eemshaven.info van dit jaar. Manager Janny Klei trapte de bijeenkomst af waarna Suzanne de Bruin van Flonk hotels kort de geschiedenis en ambitie van het hotel...

Lees meer