Verslag netwerkbijeenkomst 15 september

14 sep 2016Eemshaven

Een honderdtal leden en genodigden bezochten op donderdag 15 september de Evenementenhal in Delfzijl voor de netwerkbijeenkomst met als thema: Economic Board wil de economie van Noord-Groningen aanjagen.

En dat dat hun doel is bleek uit het vurige betoog van Marco Smit, directeur Economic Board, dat er zoveel kansen liggen in Groningen en dat die ten volle benut zouden moeten worden. Met de bijna 100 miljoen die Economic Board als lening kan uitgeven moet dat ook kunnen. Van dat bedrag is 40 miljoen in het Groeifonds gestopt. Een investeringsfonds om ondernemers in het noorden te ondersteunen.

Sytze Hellinga, sinds kort investeringsmanager van dit fonds beoordeelt de inkomende aanvragen en legt deze voor aan de enige aandeelhouder: Economic Board. Dat het eigenlijk net zo eenvoudig is als hierboven omschreven is het in feite ook: een telefoontje naar het Investeringsfonds, daarna een goed businessplan via e-mail indienen waarna een gesprek volgt: dat zijn eigenlijk de stappen die nodig zijn om te komen tot een aanvraag. Mocht de ondernemer hulp nodig hebben bij zijn businessplan dan zijn ook daar de nodige mogelijkheden voor.

Cees de Vries, DGA van Hotel Spoorzicht en Spa in Loppersum is 1 van de ondernemers die een aanvraag heeft gedaan voor een lening. De 100.000 Euro die hij heeft geleend is besteed aan het opnieuw opzetten van het Hotel in Loppersum. Zonder deze lening, die in 5 jaar wordt terugbetaald, was het volgens hem lastig geweest om de plannen te realiseren.

Dat er veel mogelijkheden in Groningen zijn bleek uit de initiatieven die Marco Smit opnoemde. Zo komt er in Zernike (Groningen) een gebouw waar alle aardbevingsbestendige bouwmogelijkheden kunnen worden getest. Maar ook zijn er initiatieven op het gebied van toerisme, het door ondernemers aan scholieren laten vertellen over hun werk en het opzetten van werkmogelijkheden voor jonge ondernemers.

Smit verwacht dat de huidige 40 miljoen van het Groeifonds in zo’n 5 jaar zijn uitgeleend. Maar, hij schat in dat na deze 5 jaar er weer nieuwe mogelijkheden zijn om de economie in Noord-Groningen te blijven ontwikkelen.

Na het forum namen de aanwezigen deel aan het speeddaten. De avond werd afgesloten met een goed verzorgd buffet.

De foto’s zijn gemaakt door Jan Zeeman.

14 september 2016

Meer nieuws in deze categorie

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Janny Klei nieuwe manager Eemshaven.info

Eemshaven.info, hét Businessplatform voor de Eemsdelta met ruim 200 aangesloten bedrijven, heeft met ingang van 1 januari 2024 een nieuwe manager. Gino Hubers geeft na 3 jaren als manager gewerkt te hebben, het stokje over aan Janny Klei. Hubers vertrekt naar de...

Lees meer