Weer duizenden bouwvakkers aan de slag in de Eemshaven

13 dec 2018Eemshaven, Nieuws

De komende jaren zullen dagelijks weer duizenden bouwvakkers werkzaam zijn in de Eemshaven. Vooral de uitbouw van Google en de komst van Van Merksteijn zorgen hiervoor.

Beide bedrijven investeren in totaal een bedrag van tussen de 750 en 800 miljoen euro. Google maakte de uitbreiding negen maanden geleden al bekend, Van Merksteijn deed dat ongeveer een jaar geleden. Het bedrijf uit Almelo bouwt een fabriek waar draadstaal wordt gemaakt.

Al eerder immense bouwput

Jannes Stokroos, de commercieel directeur van Groningen Seaports, vertelde in Delfzijl bij businessplatform Eemshaven.info over de overweldigende drukte de komende tijd in de meest noordelijke haven van Nederland. Al eens eerder was de haven een immense bouwput tijdens de bouw van onder meer de energiecentrales van RWE en Nuon, toen er dagelijks meer dan 5000 man werkzaam waren.

Stokroos houdt er rekening mee dat er misschien weer een of twee bouwvakkersdorpen moeten worden gebouwd om alle werkers onderdak te bieden tijdens de bouw. Destijds waren er twee bouwvakkersdorpen, een voor de Nuon-bouwers en een voor de RWE-bouwers.

De Eemshaven loopt inmiddels tegen de eigen grenzen aan

2200 man bij Google

Google breidt uit omdat er steeds meer vraag komt naar data-opslag. Stokroos: ,,Er komen dagelijks 1 miljard foto’s en 1 miljard filmpjes bij, terwijl er ook nog eens 1,6 miljard mensen gamen. Dat vraagt om steeds meer mogelijkheden voor dataopslag.’’ De komende maanden zullen er tussen de 500 en 1000 man op het Google-complex werken en uiteindelijk loopt dat op naar 2200. Bij Van Merksteijn loopt het aantal bouwvakkers in twee fases op van 500 naar 1000.

Maar Google en Van Merksteijn zijn niet de enige bedrijven die bouwen. In Delfzijl wordt gebouwd aan Bio MCN, waar 500 tot 750 mensen werkzaam zijn. En daarnaast komt er ook de offshore-terminal voor de windparken van BOW uit Vlissingen in de Eemshaven.

Eemshaven verder uitbreiden?

De Eemshaven loopt inmiddels tegen de eigen grenzen aan. Er is aan de westkant nog ongeveer 100 hectare beschikbaar, zegt Stokroos. ,,Dat is pure luxe, het dwingt ons na te denken over wat we willen’’, aldus de commerieel directeur van Groningen Seaports. ,,Samen met de overheid zullen we moeten beslissen: stoppen we of gaan we verder? Wat zijn de kansen? Maar het begint allereerst met politieke keuzes: wil men landbouwgrond omzetten in industriegrond?’’

Het levert een uitdagende tijd op, vindt Stokroos. Maar de situatie is wel compleet anders dan aan het begin van de eeuw toen de Eemshaven vooral bekend stond om gebrek aan succes. ,,Toen hadden we af en toe een klant’’, weet hij. ,,We belden elkaar als er een schip in de haven lag. Nu is de haven soms vol en moeten schepen uitwijken naar Emden.’’

Stokroos vertelde ook nog over de werkgelegenheid bij Google. Daar werken op dit moment 396 mensen en dat gaat oplopen naar 500. Hij verwacht dat het aantak banen uiteindelijk stijgt naar 1000.

Meer nieuws in deze categorie

Klaar om commercieel gas te geven!

De voorbereiding was lang, gedegen en soms behoorlijk intensief. Maar afgelopen mei ging op industriegebied Oosterhorn-Zuid in Delfzijl dan eindelijk de eerste paal de grond in. Het was het startsein voor de bouw van een flagship fabriek van het Britse...

Lees meer