11 miljoen EU-steun voor groen waterstofproject van consortium Nouryon en Gasunie

22 jan 2020Nieuws

Een consortium van Nouryon, Gasunie en vier partners ontvangt €11 miljoen Europese subsidie voor hun voorgenomen groene waterstofproject ‘DJEWELS’, in Delfzijl.

Het project is een koploper onder de verschillende waterstofinitiatieven die zijn gericht op het terugdringen van CO2-emissies en een belangrijke mijlpaal in de transitie naar een duurzamere, circulaire economie, aldus de bedrijven.

De subsidie wordt toegekend door de Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking (FCH-JU), een partnerschap van de Europese Commissie en de industrie dat de ontwikkeling van nieuwe waterstoftechnologie. De 20 megawatt elektrolyser van Nouryon en Gasunie zou de eerste in haar soort zijn die op deze schaal in Europa wordt geïmplementeerd.

Bij het project zijn nog vier andere partners betrokken. McPhy levert innovatieve alkaline elektrolysers om hernieuwbare elektriciteit om te zetten in 3000 ton groene waterstof per jaar BioMCN combineert deze waterstof met CO2 uit andere processen om hernieuwbare methanol te produceren. Dit levert een CO2-reductie op van 27.000 ton per jaar. DeNora levert daarnaast elektroden – een belangrijk onderdeel van de elektrolysetechnologie – en Hinicio is betrokken als consultant met een specialiteit in waterstof.

Nouryon en Gasunie plannen in 2020 een definitief investeringsbesluit voor de fabriek te nemen. Tegelijkertijd onderzoeken beide bedrijven mogelijkheden om de capaciteit van de installatie te verhogen van 20 MW tot 60 MW om te kunnen voldoen aan de vraag naar groene waterstof voor de productie van duurzame vliegtuigbrandstof.

Het project wordt ook ondersteund door € 5 miljoen subsidie van het Waddenfonds, een fonds dat investeert in projecten in Noord-Nederland.

Knut Schwalenberg, General Manager Industrial Chemicals bij Nouryon: “Dit project zal een springplank zijn voor de circulaire economie. Dankzij de betrokkenheid van de EU, de regio, een ervaren technologieleverancier en een belangrijke klant zijn we klaar voor de volgende fase om te bewijzen wat groene waterstof kan betekenen voor een duurzame toekomst.”

Ulco Vermeulen, lid van de Raad van Bestuur en directeur Deelnemingen & Ontwikkeling bij Gasunie, zei: “Schaalvergroting is hier het sleutelwoord. Van ons 1 MW elektrolyseproject Hystock via deze 20 MW elektrolyse-installatie in Delfzijl naar gigawatts in 2030. De gasinfrastructuur zal een faciliterende rol spelen in de energietransitie, omdat we steeds meer energiedragers, zoals waterstof, door onze pijpleidingen zullen transporteren”.

Bart Biebuyck, uitvoerend directeur FCH-JU: “De FCH-JU ondersteunt de Europese ontwikkeling van krachtige elektrolysers die werken op hernieuwbare energie en zo helpen het elektriciteitsnet in evenwicht te brengen. Schaalvergroting op dit gebied is essentieel voor duurzame industrie, transport en gebouwen en dit project is een belangrijke stap in de richting van elektrolyse van honderden megawatt of zelfs een gigawatt”.

Laurent Carme, CEO van McPhy: “We zijn trots op het vertrouwen dat we hebben gekregen van twee grote industriële groepen. De omvang en de reikwijdte van dit project, evenals de diepe integratie ervan in de processen van onze klanten, betekenen een grote stap voorwaarts voor McPhy en de wereldwijde waterstofmarkt. Dit zal de opkomst van een schoon, veilig en kostenconcurrerend waterstofecosysteem stimuleren.

 

Bron en foto: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer