Aardbevingen vertragen miljoenenproject Delfzijl

3 mrt 2016Nieuws

 De omlegging van de zeedijk bij Delfzijl is niet klaar voor eind 2017. De geplande einddatum wordt met minstens een halfjaar overschreden.

Dat blijkt uit de eerste voortgangsrapportage over het project Marconi Buitendijks. Met dit investeringsprogramma neemt de havenstad de verbindingszone tussen het centrum en de Eems de komende jaren voor bijna 30 miljoen euro op de schop.

Zeedijk
De verlegging van de zeedijk is een cruciaal onderdeel van de plannen. Door de dijk over een lengte van ruim 200 meter een flink stuk verder landinwaarts te leggen, ontstaat tussen Eemshotel en de haven ruimte voor een nieuw stadsstrand van 2,3 hectare.

Dat werk zou volgens planning dit jaar beginnen, maar dat gaat volgens verantwoordelijk wethouder Jan Menninga niet lukken. Hij schat dat de aanbestedingsprocedure op zijn vroegst eind dit jaar begint. ,,En willen we dat halen, dan zullen we nog alle zeilen moeten bijzetten.’’

Slepende onderhandelingen
De oorzaak van de vertraging ligt volgens Menninga in de slepende onderhandelingen tussen het waterschap Noorderzijlvest en de NAM over de voorgenomen versterking van de Groninger zeedijk. Die moet van Eemshaven tot Delfzijl worden verhoogd. Door de aardbevingsproblematiek zijn echter veel ingrijpender maatregelen nodig dan oorspronkelijk gepland.

Het waterschap vindt dat de NAM de meerkosten moet betalen, maar het olie- en gasconcern betwist de hoogte van de rekening. De versterking van het hele 12 kilometer lange traject Eemshaven-Delfzijl kost volgens Noorderzijlvest 200 miljoen euro. Grofweg een kwart van dit bedrag betreft extra maatregelen om de zeedijk ook bestand te maken tegen aardbevingen.

Volgens Noorderzijlvest gaan de onderhandelingen inmiddels de goede kant op. Zolang er nog geen akkoord ligt kan de zeedijkversterking – en dus ook de omlegging van het laatste deel in Delfzijl – echter niet worden aanbesteed. Dat is vervelend, stelt Menninga, maar geen onverkomelijk probleem.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer