Absoluut record bezoekersaantal Zeemanshuis Eemshaven

23 nov 2018Nieuws

Havenmeester Groningen Seaports, Pieter van der Wal verwelkomt 16.000ste bezoeker in 2018!

De havenmeester van Groningen Seaports, Pieter van der Wal, heeft donderdag 22 november 2018 in aanwezigheid van bestuur, vrijwilligers en bezoekers van het Zeemanshuis in de Eemshaven de 16.000ste bezoeker in 2018 verwelkomd. Het betrof Eimantas Grabauskis uit Litouwen. Een absoluut record, waar het Zeemanshuis graag even bij stilstaat.

Op donderdag 22 november 2018 rond 20.00 uur stapt nietsvermoedend Eimantas Grabauskis uit Litouwen, opvarende van de crew-tender MCS Boreas als 16.000ste bezoeker van 2018 het zeemanshuis binnen. Havenmeester Pieter van der Wal van Groningen Seaports verwelkomt hem met een toespraak en een plakkaat waarop deze bijzondere gebeurtenis wordt vermeld. Tevens overhandigt de havenmeester een stropdas, een wapenschild en een boek van de havens. Door de voorzitter van het Zeemanshuis, Bert Hoekstra, wordt een welkomstpakket met dagelijkse levensbehoeften en leuke dingen aangeboden, waarna alle aanwezigen kunnen genieten van een hapje en een drankje.

Het Zeemanshuis is sinds 1999 actief in de Eemshaven, aanvankelijk op een locatie in één van de goederenloodsen. Naast de opvang van zeevarenden en truckers aldaar werd ook hard gewerkt aan een meer definitief onderkomen. Mede dankzij een reeks giften en donaties kon in 2004 het huidig onderkomen aan de Borkumweg in de Eemshaven worden betrokken. Hoewel het aantal bezoekers de eerste jaren gestaag groeide bleef het bezoekersaantal jarenlang op rond 10.000 bezoekers per jaar steken. Tot 2018. De gestage groei van de haven, vooral op het gebied van de bouw van windparken op zee, het onderhoud van bestaande windparken, de kabellegging op zee en de frequente aanwezigheid van kolenschepen zorgt ervoor dat het bezoekersaantal gestaag toe gaat nemen. Ook de afbouw van een tweetal cruiseschepen in de haven, dat dit jaar langer duurde dan eerder heeft het bezoekersaantal doen toenemen.

Het Zeemanshuis

Het Zeemanshuis is een initiatief van de Stichting Koopvaardijpastoraat Groningen en wordt gerund door ongeveer 35 vrijwilligers die zeven dagen per week het huis draaiende houden. In het Zeemanshuis kunnen zeevarenden en vrachtwagenchauffeurs ontspannen in huiselijke sfeer. Men kan hier onder het genot van een hapje en een drankje onder ander TV-kijken, een spelletje spelen of contact zoeken met het thuisfront. De werkzaamheden van het zeemanshuis worden mogelijk gemaakt door ondersteuning met donaties en giften van overheid, bedrijfsleven en kerken. Aan het einde van het jaar, met Kerst, wordt alle zeevarenden in de haven een kerstpakketje bezorgd. Ook hieraan wordt door veel bedrijven bijgedragen

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer