Alleen Groningen en Zeeland nog in de race voor testbaan Hyperloop

3 dec 2019Nieuws

De provincies Groningen en Zeeland zijn de enige twee provincies die nog in de race zijn voor een proef met een hyperloop. Dat is bekend gemaakt door het European Hyperloop Center (EHC). Mogelijk komt er dus een high-speed testbaan van 3 kilometer, samen met een onderzoekslaboratorium. De andere kanshebbers, Zuid-Holland en Flevoland, zijn afgevallen.

Het testcentrum is niet alleen een faciliteit voor Hardt Hyperloop, de initiatiefnemer van EHC, maar wordt opengesteld voor ontwikkelaars van over de hele wereld. De testbaan wordt gebruikt om te kijken of de hyperloop een realistisch alternatief is voor korte afstandsvluchten. Het is de verwachting dat het EHC, dat in 2022 wordt geopend, uitgroeit tot hét Europese centrum van de hyperloop technologie.

Tot vandaag waren er nog vier provincies in de race om het EHC te verwelkomen. Nu is het duidelijk geworden dat het zal komen te staan in Groningen of in Zeeland. Die beslissing is genomen door een commissie van experts. Tim Houter, CEO van Hardt Hyperloop, over de geselecteerde locaties: “Groningen en Zeeland hebben allebei een goed voorstel. Beiden hebben een mooie locatie beschikbaar waar wij goede mogelijkheden zien om dit centrum te realiseren.”

Hyperloop testcentrum positieve impuls voor provincie
De Groningse gedeputeerde Mirjam Wulfse is blij dat Groningen nog in de race is. “In Groningen is veel in beweging. We hebben de jongste stad van Europa en we lopen voorop in innovatieve oplossingen bij de grote transities zoals energie, landbouw en in het vervoer. De universiteit, de hogeschool, bedrijven en overheden werken daarbij nauw samen. Een testbaan voor de hyperloop past perfect in deze ambitie.”

Knoop wordt snel doorgehakt
Mocht het testcentrum naar Groningen komen, dan is dat goed voor de werkgelegenheid en de vestiging van andere innovatieve bedrijven. Binnen een maand wordt de knoop definitief doorgehakt. Tot die tijd hebben de twee overgebleven provincies de mogelijkheid om hun voorstel voor het EHC te concretiseren.

​​​​​​​Revolutionaire transport technologie
De hyperloop is een veelbelovende technologie voor vervoer van mensen en goederen. In een buizensysteem verplaatsen voertuigen zich autonoom middels een volledig elektrisch magnetisch aandrijfsysteem. De lagedrukbuizen zorgen voor de ideale omstandigheden waardoor de voertuigen beschermd zijn tegen weer en wind en zeer energiezuinig kunnen voortbewegen. Reizen met de hyperloop is CO2 neutraal en bovendien erg snel. Vanuit Amsterdam reis je met de hyperloop in slechts 15 minuten naar Eindhoven en ben je binnen 50 minuten in Frankfurt. De hyperloop kan ook nog eens meer mensen vervoeren.

 

Bron: GIC.nl

 

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer