Avantium bereikt Financial Close en start bouw FDCA fabriek

1 apr 2022Nieuws

Avantium N.V., een toonaangevend technologiebedrijf op het gebied van hernieuwbare chemie, maakt bekend dat het Financial Close heeft bereikt voor de bouw van haar FDCA Flagship fabriek in Delfzijl. De eerste commerciële FDCA-fabriek ter wereld zal jaarlijks 5 kiloton FDCA (furaandicarbonzuur) produceren, de belangrijkste bouwsteen voor het 100% plantaardige, recycleerbare polymeer PEF (polyethyleenfuraanoaat).

Met het bereiken van Financial Close zijn ingenieursbureau Worley en het Groningen Consortium minderheidsaandeelhouders geworden in Avantium dochter Avantium Renewable Polymers, verantwoordelijk voor de FDCA Flagship fabriek. Verder is het financieringspakket van €90 miljoen ondertekend met het consortium van Nederlandse banken, bestaande uit ABN AMRO Bank, ASN Bank, ING Bank en Rabobank, alsmede met het impact investeringsfonds Invest-NL. Avantium zal nu onmiddellijk beginnen met de bouw van de FDCA Flagship fabriek, die volgens planning eind 2023 klaar zal zijn. Dit zal de commerciële lancering van PEF vanaf 2024 mogelijk maken.

Op 9 december 2021 kondigde Avantium aan dat het een positieve Finale Investeringsbeslissing (FID) had genomen voor de bouw van de commerciële FDCA fabriek, na het verkrijgen van onder meer voldoende financiering. Tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 25 januari 2022 kreeg Avantium steun van haar aandeelhouders voor de positieve FID. In lijn met haar planning, heeft Avantium nu de investeringsdocumentatie met de minderheidsaandeelhouders en Worley en Groningen Consortium, en de schuldfaciliteitsovereenkomst met het consortium van Nederlandse banken en Invest-NL uitgevoerd. Worley en het Groningen Consortium hebben samen een belang van 22,6% in Avantium Renewable Polymers verworven, terwijl Avantium 77,4% van het aandelenkapitaal blijft houden. Met de afronding van deze transactie, waarbij Avantium haar inbreng in Avantium Renewable Polymers voltooit, de ondertekening van de overeenkomst voor schuldfaciliteiten en het beschikbaar blijven van subsidies, is het Avantium Renewable Polymers business plan volledig gefinancierd.

Het Groningen Consortium gaat verder onder de naam ‘Bio Plastics Investment Groningen’ (BPIG) consortium dat speciaal in het leven is geroepen voor de investering in Avantium Renewable Polymers. Emiel ten Have, investeringsmanager NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland), zegt namens het Bio Plastics Investment Groningen consortium: “We zijn enorm trots dat we Avantium Renewable Polymers mogen verwelkomen op het chemiecluster Delfzijl. Met een investering van €20 miljoen, bijeengebracht door Groningen Seaports, het Investeringsfonds Groningen, het Groeifonds en de NOM en verenigd in ‘Bio Plastics Investment Groningen’ leveren wij een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van duurzame bioplastics. Realisatie van de fabriek is een prachtige mijlpaal voor Avantium, en een uithangbord van formaat voor Chemport, de plek voor groene chemie in Nederland!”

Mark Brantley, Group President EMEA en APAC van Worley: “De samenwerking met Avantium om deze unieke FDCA-technologie en nieuwe duurzame kunststof PEF op de markt te brengen, sluit aan bij ons doel om een duurzamere wereld te realiseren. We werken al bijna vier jaar samen met Avantium en dit heeft ons unieke inzichten gegeven in de technologie. We kijken uit naar de bouw en exploitatie van de FDCA-fabriek, en naar de opschaling naar industriële installaties via Avantium’s licentiebedrijf.” Avantium CEO Tom van Aken licht toe: “Het bereiken van Financial Close is het hoogtepunt van tien jaar hard werken om Avantium’s belangrijkste product – PEF – op de markt te brengen. Het is een enorme stap voorwaarts in het op de markt brengen van een nieuw, revolutionair materiaal, en een mijlpaal in de duurzaamheidstransitie van de verpakkings-, vezel- en specialty markten. Met de steun van belangrijke partners als Worley, het BPIG consortium en het consortium van Nederlandse banken en Invest-NL, is Avantium nu klaar om ’s werelds eerste commerciële fabriek voor FDCA te bouwen en te exploiteren, en daarmee tegemoet te komen aan de groeiende wereldwijde vraag naar duurzame en circulaire materialen.”

 

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer