Avantium neemt positieve investeringsbeslissing over bouw fabriek in Delfzijl

12 dec 2021Nieuws

Avantium N.V., een toonaangevend technologiebedrijf in duurzame chemie, maakt bekend dat het een positieve Definitieve Investeringsbeslissing (FID) heeft genomen over de bouw van haar zogeheten FDCA Flagship fabriek in Delfzijl. De positieve FID werd genomen nu het bedrijf heeft voldaan aan de drie belangrijke voorwaarden die zij had gedefinieerd, waaronder het veiligstellen van voldoende financiering, het afronden van de engineering en het opzetten van de toeleveringsketen, en het tekenen van voldoende afnamecontracten voor de FDCA fabriek. Met de recente ondertekening van een term sheet van €90 miljoen voor schuldfinanciering, is nu voldaan aan de laatste uitstaande financieringsvoorwaarde.

Het bereiken van deze mijlpaal is een beslissend moment in de evolutie van Avantium en zal de commercialisering van PEF (polyethyleen furanoaat) versnellen. De FDCA Flagship fabriek van Avantium wordt ’s werelds eerste fabriek waar FDCA (furaandicarbonzuur) op commerciële schaal wordt geproduceerd, met een capaciteit van 5 kiloton per jaar. FDCA is de belangrijkste bouwsteen van de 100% plantaardige, recycleerbare kunststof PEF, die ook functionele voordelen heeft ten opzichte van kunststoffen die gemaakt zijn van aardolie. Avantium gelooft dat de commerciële FDCA fabriek, naast het genereren van inkomsten en winsten op basis van de verkoop van producten van de fabriek, de mogelijkheden van grootschalige productie en gebruik van PEF zal aantonen aan consumenten, klanten en partners. Dit zou de weg moeten vrijmaken voor een enorme uitbreiding van de toepassingen van PEF, met een potentiële totale eindmarkt van $200 miljard per jaar, waartoe Avantium toegang wil krijgen door het verkopen van technologielicenties aan industriële bedrijven wereldwijd.

Drie voorwaarden

De positieve Definitieve Investeringsbeslissing (FID) sluit een intensieve fase af waarin Avantium hard heeft gewerkt aan het voldoen aan de drie voorwaarden die zij had gedefinieerd als noodzakelijk om te kunnen starten met de bouw van haar FDCA fabriek: het verzekeren van voldoende financiering; het afronden van de engineering en het opzetten van de toeleveringsketen en het tekenen van voldoende afnamecontracten voor de Flagship fabriek. Aan deze drie voorwaarden is nu voldaan. Om tot dit punt te komen heeft Avantium actief gezocht naar en gebouwd aan samenwerkingen in de waardeketen – klanten, leveranciers, overheden en financiële partners.

Tom van Aken, Chief Executive Officer van Avantium, zegt over dit beslissende moment in de evolutie van Avantium: “Wij waarderen het vertrouwen dat onze partners, en in het bijzonder een sterk consortium van Nederlandse banken, stellen in onze innovatieve technologie om FDCA en PEF te produceren. Door te voldoen aan de drie voorwaarden voor de bouw van onze FDCA Flagship fabriek, hebben we een kantelpunt bereikt in onze reis naar de commercialisering van de next-generation plantaardige kunststof PEF. Een nieuwe kunststof op de markt brengen is een buitengewone prestatie. Met de steun van al onze belanghebbenden zullen onze volharding, inspanningen en gedrevenheid binnenkort vruchten afwerpen. We zijn trots dat we een leidende rol kunnen spelen in het versnellen van de overgang naar de circulaire economie en tegelijkertijd waarde kunnen creëren voor onze aandeelhouders.”

Financiering

Het totale financieringspakket voor de bouw van de FDCA-fabriek bestaat uit subsidies, aandeleninvestering van derden, eigen vermogen van Avantium en bankleningen. De financiering is onderworpen aan gebruikelijke voorwaarden, waaronder Financial Close. Worley en het Groningen Consortium (bestaande uit Groningen Seaports en regionale investeringsfondsen NOM, FondsNieuweDoen, Investeringsfonds Groningen en Groeifonds) zullen samen een belang van 22,6% verwerven in Avantium Renewable Polymers.

Cas König, CEO van Groningen Seaports, is verheugd samen te werken met Avantium om de FDCA fabriek te realiseren: “We zijn blij dat Avantium deze belangrijke mijlpaal heeft bereikt voor haar FDCA Flagship fabriek. De commerciële faciliteit van Avantium zal een significante bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een duurzaam en circulair industrieel cluster in de noordelijke regio van Nederland, dat niet langer afhankelijk is van fossiele grondstoffen zoals aardgas. Dit past perfect binnen ons Chemport Europe ecosysteem waarin we samenwerken aan een gedeelde ambitie: changing the nature of chemistry.” Dina Boonstra, directeur van de regionale investeringsfondsen NOM (Investerings- en Ontwikkelingsmaatschappij Noord-Nederland), Investeringsfonds Groningen en Groeifonds, vult aan: “De Investeringsfondsen van het Groningen Consortium zijn verheugd om Avantium te ondersteunen, zodat Avantium haar innovatieve, baanbrekende technologie voor de productie van de plantaardige kunststof PEF kan opschalen en commercialiseren. De productie van biobased plastics past goed in de focus en strategie van Noord-Nederland en we zijn dan ook verheugd om Avantium in onze regio te verwelkomen.”

Operationeel in 2024

Avantium Renewable Polymers heeft een erfpachtovereenkomst gesloten met Groningen Seaports voor grond ten behoeve van de bouw en exploitatie van haar fabriek in Delfzijl. Op 1 december 2021 heeft de Omgevingsdienst Groningen (ODG) de ontwerp-omgevingsvergunning voor Avantium’s FDCA Flagship fabriek gepubliceerd. Het ontwerp van de fabriek werd in 2021 afgerond. Voor de constructiefase hebben Avantium en Worley een engineering-, inkoop- en constructiecontract getekend met een gecontracteerde opleverdatum van Q4 2023. Avantium verwacht dat de Flagship Plant in 2024 operationeel zal zijn.

 

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer