Baggerbedrijf de Boer wint onderhoudscontract Delfzijl dankzij groen schip

3 okt 2018Nieuws

Op 2 oktober het vijfjarige baggeronderhoudscontract voor de haven van Delfzijl ondertekend door Groningen Seaports en Baggerbedrijf de Boer uit Sliedrecht. In het winnen van de aanbesteding speelde de verduurzaming van injectievaartuig ‘Airset’ een belangrijke rol.

De aanbesteding werd gewonnen op basis van economisch meest voordelige inschrijving waarbij milieu-eisen, zoals de vermindering van de uitstoot van kooldioxide (CO2) en stikstofoxide (NOx), een belangrijke rol speelden. Speciaal hiervoor besloot Baggerbedrijf de Boer de ‘Airset’ dusdanig om te bouwen, dat het voldoet aan de Euro 6-normering. Deze, van oorsprong uit de vrachtwagenindustrie afkomstige normering, geeft aan dat er tot vijf keer minder minder stikstofoxide uitstoot plaatsvindt dan de, in de aanbesteding, gevraagde IMO Tier 3-eis.

Natuurwaarden

“Het Waddengebied heeft unieke natuurwaarden”, licht Kees van de Graaf, directeur van Baggerbedrijf de Boer toe. “Onze jarenlange samenwerking met Groningen Seaports heeft al geleid tot de ontwikkeling van de ‘Airset-methode’, waarbij we door middel van het injecteren van water en lucht het slib los woelen, waarna het op natuurlijke wijze naar zee stroomt. Met de nu doorgevoerde verduurzamingsslag van de ‘Airset’ lopen we jaren voor op de wet- en regelgeving.”

Het is noodzakelijk om de haven van Delfzijl, inclusief de toegangsgeul Paapsand Süd, op diepte te houden zodat de scheepvaart veilig en verantwoord gebruik kan maken van – in dit geval – de haven van Delfzijl. Als er niet gebaggerd wordt dan slibt de haven van Delfzijl namelijk dicht.

 

Generatormotor

De ‘Airset’ is voorzien van moderne Paccar/DAF Euro VI motoren, die draaien op een combinatie van diesel en Ad-Blue. Deze motoren zijn tot volle tevredenheid geïnstalleerd als voorstuwing, pomp aandrijving en zelfs als generatormotor; wat voor Paccar/DAF een noviteit is. Additioneel is gekozen voor een nabehandelingssysteem voor de uitlaatgassen. Tenslotte heeft het injectievaartuig nog een aantal andere verbeteringen ondergaan, waaronder het grotendeels vernieuwen van de bemanningsverblijven, groot onderhoud aan de waterinjectie installatie en nieuwe elektrotechnische verbeteringen zoals het aanbrengen van ledverlichting op het gehele schip.

 

Over Baggerbedrijf de Boer – Dutch Dredging

Baggerbedrijf de Boer is een middelgroot baggerbedrijf, gevestigd in Sliedrecht. De activiteiten van het bedrijf bestaan uit baggeren en het verrichten van metingen en andere waterbouwkundige werkzaamheden in de breedste zin van het woord. Het familiebedrijf bestaat zo’n halve eeuw en is uitgegroeid tot een organisatie met ongeveer 150 medewerkers en 30 schepen. In het buitenland hanteert het bedrijf de naam ‘Dutch Dredging’.

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer