Bijstoken door RWE met biomassa mag

26 mrt 2021Nieuws

Provincie geeft kolencentrale Eemshaven groen licht

Het energieconcern RWE mag de bijstook van houtige biomassa in de kolencentrale in de Eemshaven verdubbelen. De provincie geeft daarvoor een vergunning.

Die wordt pas definitief verleend als een inspraakprocedure van zes weken geen steekhoudende juridische bezwaren tegen de afgifte oplevert.

Dat heeft de Groningse gedeputeerde Tjeerd van Dekken gisterochtend meegedeeld. Volgens hem heeft de provincie de aanvraag getoetst aan de strengste normen die de wet- en regelgeving stelt. Van Dekken zegt de gevoeligheden rond de stook van biomassa te kennen, maar dat de provincie alleen een vergunning kan weigeren als die in strijd is met landelijke regels. Binnenkort volgt een inspraakprocedure van zes weken.

De kolencentale stookt al geruime tijd op 15 procent biomassa en heeft de installatie aangepast om naar 30 procent te gaan. Voor die extra bijstook heeft RWE ook subsidie van het rijk gekregen.

De bijstook is omstreden. Onder meer de organisatie Mobilisation for the Environment heeft de provincie gevraagd niet akkoord te gaan met de extra bijstook omdat biomassa schadelijk zou zijn voor de biodiversiteit en de bossen. RWE zegt met houtpellets te werken die zijn gecertificeerd als duurzaam.

Volgens de laatste beschikking krijgt RWE voor de bijstook tot 2027 subsidie. Het concern wil de kolencentrale geleidelijk geheel op biomassa overschakelen. Bovendien overweegt het concern op termijn de kolencentrale te stoken met bagasse, suikerrietresten uit Brazilië.

De politiek wil echter stoppen met de steun voor biomassa omdat die vervuilend en niet duurzaam zou zijn. Bovendien wordt in 2030 een verbod van kracht om met kolen energie op te wekken. Het lijkt er dus op dat de kolencentrale in dat jaar uit bedrijf moet worden genomen.

RWE heeft daarom een claim ingediend tegen de staat van naar verluidt 1,4 miljard euro. De kolencentrale heeft 2,8 miljard euro gekost en is sinds 2015 in bedrijf. De toenmalige regering heeft ruim vijftien jaar geleden om de bouw ervan gevraagd.

Het ministerie meent dat RWE voldoende tijd heeft om de centrale geschikt te maken voor andere brandstoffen. Ook zou het concern tot 2030 gedane investeringen afdoende kunnen terugverdienen.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer