BioMCN wordt wereldspeler in methanolproductie

22 feb 2018Nieuws

BioMCN gaat de 2e methanolfabriek (M2) weer opstarten. In november 2018 moet de fabriek, die 12 jaar stilstond, weer methanol gaan produceren. Daarom staat deze tweede methanolproductielijn al een tijdje in de steigers.

Geolied
Alle isolatie is verwijderd en de fabriek wordt van voor naar achter en van links naar rechts grondig hersteld. Aanleiding om de tweede fabriek weer uit de mottenballen te halen is dat de methanolmarkt blijft groeien en dat zorgt ervoor dat de methanolprijzen op niveau blijven met een gasprijs die voorlopig laag blijft. Allemaal argumenten om deze tweede productielijn weer op te starten. Om in november 2018 daadwerkelijk te kunnen gaan produceren zijn een aantal essentiële onderdelen met een zeer lange doorlooptijd alvast besteld. Zo zijn er al bijna 600 nieuwe katalysatorpijpen voor de reformer besteld.

Extra collega’s
Voor de M2-organisatie zijn al 100 tot 150 extra mensen werkzaam en dat worden er nog meer. De hele fabriek wordt van top tot teen geïnspecteerd en daar waar nodig worden onderdelen vervangen. Daarnaast zijn er al 25 operators aangenomen die een opleiding volgen want zij moeten samen met de al aanwezige bezetting de tweede lijn opstarten en in bedrijf nemen. Tevens is het natuurlijk de bedoeling dat ook de eerste lijn veilig blijft produceren. Ook bij de maintenance afdeling zijn er extra collega’s bijgekomen ter ondersteuning. Een aantal collega’s werkt zowel voor de M1- alsook voor de M2-organisatie.

Wereldspeler
Na de opstart van de M2-fabriek kan BioMCN meer dan 900.000 ton (bio)methanol produceren. Samen met de methanolcapaciteit in Amerika wordt OCI N.V.,  BioMCN’ s moeder bedrijf, een grote wereldspeler in methanolproductie.

Gas besparen door groene CO2
Door gebruik te maken van tweede generatie groene CO2 kan BioMCN flink besparen op de inkoop van gas. Bijkomend voordeel is dat extra tonnen Lage Druk-stoom geproduceerd worden en die worden teruggeleverd aan Akzo Nobel.

Geen Slochterengas
Qua gasbesparing gaat het om hoogcalorisch gas, onder andere afkomstig uit Rusland en Noorwegen. Het Nederlandse gas uit Slochteren is laagcalorisch gas. BioMCN en de andere bedrijven op het Chemie Park Delfzijl gebruiken geen gas uit Slochteren en dragen dus ook niet bij aan de gasbevingen in de provincie. 

 

Bron: chemiepark delfzijl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer