Blue Queen wordt omgetoverd tot onderhoudsschip

19 dec 2017Nieuws

Bij scheepswerf Niestern Sander in Delfzijl wordt de komende tijd met man en macht gewerkt aan de Blue Queen. Dit Noorse schip moet binnen zestien weken worden omgetoverd tot een inspectie- en onderhoudsschip voor de NAM. Volgend jaar maart moet de klus geklaard zijn.

Het schip wordt omgebouwd, zodat het voldoet aan de eisen van de NAM en Shell. Ruim tachtig personeelsleden van Niestern Sander zijn daar de komende maanden druk mee.
'Dit is een schip met potentie', zegt kapitein Michel den Hartog. 'Ik ben onder de indruk', aldus Den Hartog die de Blue Queen uit Noorwegen haalde en er mee naar Delfzijl voer.

Onbemande platforms

De Blue Queen gaat vanaf volgend jaar maart zes jaar langs de 35 onbemande platforms van de Shell in de zuidelijke Noordzee voor inspectie en onderhoudswerkzaamheden.

Speciale kraan

De Blue Queen is daar uitermate geschikt voor. Allereerst door de omvang het schip met een lengte van 83 meter en 18 meter breed. Daardoor is er voldoende ruimte voor de bemanning die uit 40 tot 45 personen zal bestaan. Verder beschikt de Blue Queen over een bijzondere brug. Vanaf die plek is er een overzicht op het gehele dek. Daarnaast krijgt het schip een speciale kraan, die mee beweegt met de deinig van de zee.

Kroonborg

Met de aankoop van de Blue Queen krijgen de NAM en Shell meer armslag om onderhoud te plegen aan de onbemande platforms. Momenteel wordt alleen gebruik gemaakt van de Kroonborg, een modern schip dat speciaal ontworpen is om personeel en materieel naar de platforms te brengen. 'De Kroonborg gaan we straks alleen inzetten voor groot onderhoud. De Blue Queen gaan we gebruiken voor opstartwerkzaamheden bij de platforms', zegt Joris Eelman van de NAM.

bron: RTVNoord

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer