Borkumlijn staat op punt passagiersrecord te breken

8 okt 2018Nieuws

De treinverbinding tussen Groningen en Eemshaven heeft in het eerste half jaar van haar bestaan verwachtingen overtroffen. ,,Voor ons was dit helemaal geweldig’’, zegt adjunct-directeur Rolf Bouwman van rederij AG Ems.

AG Ems, de rederij die vanuit de Eemshaven de veerdienst naar Borkum exploiteert, is zeer content over het eerste zomerseizoen met treinverbinding naar Groningen.

400.000 passagiers

De veerdienst verwacht deze maand de 400.000ste passagier van dit jaar aan boord te begroeten. Nog niet eerder bracht het bedrijf zoveel mensen in een jaar tijd naar Borkum.

Adjunct-directeur Rolf Bouwman van AG Ems kan niet zeggen hoeveel mensen de afgelopen maanden met de trein naar de Eemshaven zijn gegaan om daar de boot naar Borkum te pakken.

,,We willen die cijfers niet noemen omdat we de concurrentie niet wijzer willen maken. Maar we hebben er ook geen zicht op. We weten als AG Ems uiteraard hoeveel combitickets we zelf hebben verkocht (treinkaartje plus bootkaartje). Maar we hebben geen zicht op hoeveel mensen met een ov-chip naar de Eemshaven zijn gegaan of via een los kaartje.’’

Buitendijks gebied

Die cijfers zijn beschikbaar bij Arriva. Maar het vervoersbedrijf wil er niets over kwijt. ,Die cijfers geven we niet, want het is concurrentiegevoelige informatie, zegt een woordvoerster.

Arriva zegt tevreden te zijn over het eerste half jaar van de ‘eerste spoorliijn in buitendijks gebied’. Het treinschema is afgestemd op de afvaarten van AG Ems. Gaat er een extra boot, dan rijdt er ook een extra trein.

Machinisten zijn opgetogen

De combitickets waarover ook Bouwman rept, zijn een gouden greep meent de woordvoerster van Arriva. ‘Daarvan zijn er duizenden verkocht’. Onze machinisten zijn opgetogen over de lijn. Het uitzicht op het Wad is fantastisch’.

We hebben er lang, bijna 16 jaar voor moeten praten. Nu de trein rijdt, is die vanaf de eerste dag goed gevuld, zegt Bouwman. De eerste twee maanden bood AG Ems een introductietarief: voor twee tientjes met trein en boot naar Borkum.

Mooie zomer

Na die twee maanden bleef het druk. De mooie zomer speelde zeker een rol. ,,Maar wij hebben in de zomer zelf een keer op het station staan turven. Toen was het niet eens heel mooi weer. Toch bleek 8 procent van de treinreizigers op doorreis te zijn naar Borkum.’’

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer