Bouw nieuw windpark Borkum Riffgrund II van start

26 feb 2018Nieuws

Volop offshore windlogistiek in de Eemshaven met de plaatsing van 122 windturbines verdeeld over twee windparken

In de afgelopen maanden is in de Eemshaven hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van een nieuw windpark, Borkum Riffgrund II, dat in het Duitse deel van de Noordzee zal verrijzen. Voor het slaan van de funderingspalen van dit windpark zet de Jan de Nul Groep namelijk een speciale offshore heihamer in. Deze heihamer is de laatste tijd zorgvuldig opgebouwd op de zware lading kade aan de Beatrixhaven. Onlangs was de opbouw voltooid en takelde Wagenborg Nedlift in samenwerking met Jan de Nul deze grote hydraulische offshore heihamer van IHC IQIP aan boord van het installatieschip Vole au Vent. Zowel logistiek gezien als qua engineering een uitdagend en veelomvattend project dat dankzij optimale samenwerking en vakkundige uitvoering succesvol is verlopen.

IHC IQIP heeft deze heihamer, de zogenaamde Integrated Monopile Installer, speciaal ontwikkeld om de onderwaterwereld te beschermen tijdens het heien. Dit systeem installeert monopiles binnen de huidige geluidsnormen, inclusief de normen voor Duitse offshore wind projecten. Daarnaast kan de Integrated Monopile Installer in verschillende en slechtere weersomstandigheden dan voorheen gebruikt worden en bezit het verschillende functies die de installatietijd reduceren en de monopiles op een efficiënte manier installeren.

Het windpark Borkum Riffgrund II ligt op 38 kilometer van het Duitse Waddeneiland Borkum en volgens planning is het in 2019 operationeel. Jan de Nul voert de logistieke werkzaamheden uit vanaf de Wagenborg terminal aan de Julianahaven. Het park bestaat uit 56 MHI Vestas 8 MW windturbines, geïnstalleerd op 36 monopile fundaties en 20 jacket fundaties. Het Deense Ørsted (voormalige DONG Energy) is eigenaar van het park.

Tegelijkertijd met de aanleg van Borkum Riffgrund II is de Eemshaven, zoals reeds eerder vermeld, basishaven voor de bouw van het windpark Merkur Offshore. De  bouw hiervan is in volle gang. De logistieke afhandeling van het Merkur Offshore windpark, dat bestaat uit 66 GE Renewable Energy Haliade windturbines, vindt plaats via Orange Blue Terminals, eveneens in de Julianahaven.

Aan de zware lading kade in de Beatrixhaven is het installatieschip Vole au Vent van de Jan de Nul Groep bezig met de voorbereidingen voor het aan boord hijsen van de heihamer

Bron: Groningen Seaports

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer