Broedeiland bij Eemshaven blijkt succesvol

20 apr 2016Nieuws

De komende dagen keren de eerste visdieven en noordse sterns terug op de broedeilanden bij de Punt van Reide en Oterdum.

Het broedeiland op de Punt van Reide is vorig jaar aangelegd en toen broedden er 16 paartjes noordse sterns en zeven paar visdieven, 12 paar kokmeeuwen, 18 paar kluten en enkele bontbekplevieren. De verwachting is dat die aantallen dit broedseizoen sterk zullen stijgen.

Het broedeiland bij Oterdum bestaat sinds 2014. De aantallen broedparen zijn sterk gestegen van 54 paartjes visdieven tot 92 vorig jaar en van 55 broedparen kokmeeuwen tot 240 paar. Het broedgebied ligt in een gebied tussen enkele windmolens van Eneco. Ecologen houden voor Eneco de ontwikkelingen op het broedeiland daarom scherp in de gaten.

Tussen 2011 en 2014 veroorzaakten broedende noordse sterns en visdieven steeds meer overlast bij de werknemers en klanten van Wagenborg en Sealane in de Eemshaven. In 2015 zijn – in overleg met de bedrijven, natuurverenigingen, provincie en sternenexperts – de sterns tegelijkertijd verjaagd bij Sealane en Wagenborg en gelokt naar een nieuwe kolonie ten zuiden van de Nuon-centrale. De laatste jaren is het aantal broedende sterns in de ‘Nuon-kolonie’ gegroeid van ongeveer 200 in 2013 naar ca. 400 paar in 2015.

De kolonie noordse sterns in de Eemshaven is de laatste jaren goed voor ongeveer een kwart van alle broedparen in Nederland. Op Nederlandse schaal is de kolonie daarmee van groot belang. Bovendien is de kolonie in de Eemshaven en rond Delfzijl de laatste jaren de enige in de Waddenzee met een redelijk tot goed broedsucces.

De sterns bij Wagenborg en Sealane zijn in dezelfde periode gedaald van 230 naar 20 paar. Afgelopen donderdag is de Nuon kolonie met schelpen en loksterns zo aantrekkelijk mogelijk ingericht als broedplek voor noordse sterns en visdieven. De verwachting is dat de komende weken weer vele honderden sterns naar de Nuon kolonie komen, en dat ze wederom wegblijven bij Wagenborg en Sealane.B

Bron: GrootGroningen.nl

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer