Broedeiland bij Eemshaven blijkt succesvol

20 apr 2016Nieuws

De komende dagen keren de eerste visdieven en noordse sterns terug op de broedeilanden bij de Punt van Reide en Oterdum.

Het broedeiland op de Punt van Reide is vorig jaar aangelegd en toen broedden er 16 paartjes noordse sterns en zeven paar visdieven, 12 paar kokmeeuwen, 18 paar kluten en enkele bontbekplevieren. De verwachting is dat die aantallen dit broedseizoen sterk zullen stijgen.

Het broedeiland bij Oterdum bestaat sinds 2014. De aantallen broedparen zijn sterk gestegen van 54 paartjes visdieven tot 92 vorig jaar en van 55 broedparen kokmeeuwen tot 240 paar. Het broedgebied ligt in een gebied tussen enkele windmolens van Eneco. Ecologen houden voor Eneco de ontwikkelingen op het broedeiland daarom scherp in de gaten.

Tussen 2011 en 2014 veroorzaakten broedende noordse sterns en visdieven steeds meer overlast bij de werknemers en klanten van Wagenborg en Sealane in de Eemshaven. In 2015 zijn – in overleg met de bedrijven, natuurverenigingen, provincie en sternenexperts – de sterns tegelijkertijd verjaagd bij Sealane en Wagenborg en gelokt naar een nieuwe kolonie ten zuiden van de Nuon-centrale. De laatste jaren is het aantal broedende sterns in de ‘Nuon-kolonie’ gegroeid van ongeveer 200 in 2013 naar ca. 400 paar in 2015.

De kolonie noordse sterns in de Eemshaven is de laatste jaren goed voor ongeveer een kwart van alle broedparen in Nederland. Op Nederlandse schaal is de kolonie daarmee van groot belang. Bovendien is de kolonie in de Eemshaven en rond Delfzijl de laatste jaren de enige in de Waddenzee met een redelijk tot goed broedsucces.

De sterns bij Wagenborg en Sealane zijn in dezelfde periode gedaald van 230 naar 20 paar. Afgelopen donderdag is de Nuon kolonie met schelpen en loksterns zo aantrekkelijk mogelijk ingericht als broedplek voor noordse sterns en visdieven. De verwachting is dat de komende weken weer vele honderden sterns naar de Nuon kolonie komen, en dat ze wederom wegblijven bij Wagenborg en Sealane.B

Bron: GrootGroningen.nl

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwsbrief 02 2024

Nieuwsbrief 02 2024

Onze Nieuwsbrief nummer 02 is verschenen. In deze nieuwsbrief veel nieuws van onze leden over nieuwe producten, nieuwe ontwikkelingen en leuke acitiviteiten. U kunt de nieuwsbrief via deze link lezen.    

Lees meer
Nieuws van Groningen Seaports

Nieuws van Groningen Seaports

Het havengebied van Delfzijl is voor bedrijven volop in trek. Door bloeiende bedrijvigheid zijn er veel bouwactiviteiten in de haven: van volledig recyclebaar en plantaardig plastic, naar waterzuiveringsinstallaties voor industrie om drinkwater te besparen. Lees over...

Lees meer
First production power cores TKF in Eemshaven

First production power cores TKF in Eemshaven

News from Eemshaven! Our team has achieved a major milestone with regard to the commissioning of our new cable factory. We successfully produced the three power cores for our type test cable, provided with our unique welded aluminum screen and PE outer sheath. Our new...

Lees meer