‘Buienradar voor vogels’ moet vogels redden van de windmolens

17 apr 2018Nieuws

De provincie Groningen gaat in de Eemshaven proefdraaien met een soort 'buienradar voor vogels'. Dat gebeurt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Trekroute voor vogels

In de haven staan vele tientallen windmolens die duurzame energie opwekken. Maar tegelijkertijd is bij de Eemshaven ook een belangrijke trekroute voor veel vogelsoorten.

Per jaar vliegen er tussen de drie- en vijfduizend vogels tegen de wieken van een molen. Dat is een botsing die ze niet overleven. Onder meer door het plaatsen van een radar moet dat aantal fors omlaag.

Voorspelling wanneer een zwerm passeert

Met die radar, en met meteorologische modellen, kan naar verloop van tijd worden voorspeld wanneer er grote zwermen vogels langs de Eemshaven trekken. Op basis van die gegevens kunnen de windmolens tijdelijk worden stilgezet.

Omdat die gegevens minstens dertig uur van tevoren bekend zijn, kan netbeheerder Tennet op tijd maatregelen nemen om de dip in de stroomlevering op te vangen.

Komend najaar

De radar wordt komend najaar in de Eemshaven geplaatst. Het is de bedoeling dat het systeem in 2020 volledig operationeel is. Er zullen dan zeventig nieuwe windmolens op de 'vogelradar' zijn aangesloten. Later volgen nog eens negentig exemplaren.

 

BronL RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer