‘Buienradar voor vogels’ moet vogels redden van de windmolens

17 apr 2018Nieuws

De provincie Groningen gaat in de Eemshaven proefdraaien met een soort 'buienradar voor vogels'. Dat gebeurt in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam.

Trekroute voor vogels

In de haven staan vele tientallen windmolens die duurzame energie opwekken. Maar tegelijkertijd is bij de Eemshaven ook een belangrijke trekroute voor veel vogelsoorten.

Per jaar vliegen er tussen de drie- en vijfduizend vogels tegen de wieken van een molen. Dat is een botsing die ze niet overleven. Onder meer door het plaatsen van een radar moet dat aantal fors omlaag.

Voorspelling wanneer een zwerm passeert

Met die radar, en met meteorologische modellen, kan naar verloop van tijd worden voorspeld wanneer er grote zwermen vogels langs de Eemshaven trekken. Op basis van die gegevens kunnen de windmolens tijdelijk worden stilgezet.

Omdat die gegevens minstens dertig uur van tevoren bekend zijn, kan netbeheerder Tennet op tijd maatregelen nemen om de dip in de stroomlevering op te vangen.

Komend najaar

De radar wordt komend najaar in de Eemshaven geplaatst. Het is de bedoeling dat het systeem in 2020 volledig operationeel is. Er zullen dan zeventig nieuwe windmolens op de 'vogelradar' zijn aangesloten. Later volgen nog eens negentig exemplaren.

 

BronL RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Peperduur cruiseschip onderweg naar Eemshaven

Dit maakt de Silver Nova een van de meest luxueuze schepen ooit van Meyer Werft Voor het eerst in jaren laat Meyer Werft weer een cruiseschip afbouwen in de Eemshaven. En niet zomaar een schip. De Silver Nova is een van de meest luxueuze, duurste en innovatiefste...

Lees meer
Eemshaven 50 jaar  – Feest op 10 juni

Eemshaven 50 jaar – Feest op 10 juni

Op 7 juni is het 50 jaar geleden dat de Eemshaven feestelijk werd geopend door koningin Juliana. Ter ere hiervan vindt zaterdag 10 juni een open dag plaats in de Eemshaven. Op deze dag zijn er verschillende activiteiten in de Eemshaven, zoals bedrijfsbezoeken en...

Lees meer