Carbon Collectors uit Groningen wil (als eerste ter wereld) CO2 vervoeren per schip en opslaan in de zeebodem

29 apr 2020Nieuws

Het nieuwe Groningse bedrijf Carbon Collectors wil als eerste in de wereld CO2 van de industrie per schip afvoeren en opslaan in lege gasvelden in de zeebodem.

De CO2 wordt bij bedrijven geladen in duwboten, die door kleine schepen naar de opberglocaties worden gebracht. Scheepswerf Niestern Sander gaat de vaartuigen bouwen, rederij Wagenborg neemt ze in de vaart.

Het plan is dat de ‘ophaaldienst’ in 2023 zijn eerste lading verscheept.

‘Schepen zijn veel flexibeler dan pijpleidingen’

Er zijn al plaatsen in de wereld waar CO2 per pijpleiding naar een opslag in de zeebodem wordt gebracht. Daar bestaan ook in Nederland plannen voor. Volgens algemeen directeur Ludo van Hijfte van Carbon Collectors zijn de kosten voor het vervoer per schip concurrerend met die van het transport per pijpleiding.

,,We denken zelfs dat per schip uiteindelijk goedkoper is”, vertelt hij. ,,Maar misschien wel belangrijker is dat netwerken van schepen veel flexibeler zijn. Het is anders dan bij een pijpleiding niet gebonden aan vaste plaatsen om te laden en op te slaan.”

De zeebodem als tijdelijke oplossing

Van Hijfte ziet de CO2-opslag in de zeebodem als een tijdelijke oplossing. ,,Lang niet alle industrieën kunnen nu al overstappen op een duurzaam productieproces”, zegt hij. De uitstoot van CO2 gaat bedrijven steeds meer geld kosten. Behalve de Europese ETS-heffing moeten ze daar straks ook een Nederlandse heffing voor betalen.

Volgens van Hijfte kan Carbon Collectors de vaartuigen en het materieel om CO2 te laden, te vervoeren en op te slaan betrekkelijk snel ontwikkelen, omdat gebruikt wordt gemaakt van bestaande technieken. Zo hebben de duwboten veel overeenkomsten met lng-schepen. ,,De ontwerpen zijn waarschijnlijk eind dit jaar klaar. De uitvoering duurt dan zo’n anderhalf jaar.’’

Gronings consortium

Carbon Collectors is opgericht door een consortium rond de Groningse start-up Fizzy Transition Ventures. Tot de overige deelnemers behoren scheepswerf Niestern Sander in Farmsum en rederij Wagenborg in Delfzijl.

De nieuwe onderneming, die zich vandaag presenteert, denkt al voor 2030 6 Megaton CO2 per jaar te kunnen opslaan. Dat is 40 procent van de 14 Megaton waarmee de CO2-uitstoot volgens het Klimaatakkoord moet zijn teruggedrongen in 2030.

Fizzy Transition Ventures is een initiatief van tien personen rond algemeen directeur Ludo van Hijfte en technisch directeur Haije Stigter. Zij komen uit de olie- en gassector en willen met de startup technieken ontwikkelen om de energietransitie te versnellen. Verdere deelnemers aan het consortium zijn het Zwitserse Imodco (offshore techniek), het Eindhovens Petrogas (gassystemen) en het Franse Bureau Veritas (certificering).

De virtuele lancering van het bedrijf is woensdag om 12.30 uur te zien via https://carboncollectors.nl/.

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwsbrief 09 – 2021

Nieuwsbrief 09 – 2021

Onze nieuwsbrief gaat, zoals u gewend bent, in elk geval wel gewoon door. Ook de 9e nieuwsbrief van 2021 staat wederom vol nieuws van en over onze leden. Zo vindt u onder andere 9 tips die helpen de weerstand tegen cyberaanvallen te vergroten, het uitbesteden van uw...

Lees meer
Directieuitbreiding voor ADD Safety & Security

Directieuitbreiding voor ADD Safety & Security

Een feestelijk moment bij de notaris! Henri Schalen ondertekende samen met twee nieuwe mede-eigenaren de papieren van zijn onderneming ADD Safety & Security. Algemeen Manager Sjon Kleine en Projectmanager Wim Oldenhuizing zijn nu samen met Henri Schalen...

Lees meer