CFK Recycling uit Duitsland wint de Sustainable Industry Challenge 2020

9 jan 2020Nieuws

CFK Recycling biedt met haar technologie om koolstofvezels te recyclen de innovatie met de meeste impact op de regio
Na een spannende finale battle in de boksring riep de jury CFK Recycling uit Duitsland uit tot winnaar van de Sustainable Industry Challenge–Chemport Europe edition. Deze scale-up bedacht een methode voor het recyclen van koolstofvezels voor de uitdaging van Teijin Aramid.CFKRecyclingwint€100.000,-om te besteden aan de uitwerking van hun innovatie voor dit duurzaamheids vraagstuk. Voorzitter Emme Groot van EconomicBoardGroningen maakte de winnaar bekend en overhandigde de prijzen aan de 5finalisten. 40scale-ups deden mee aan de wedstrijden maakten tijdens het tweedaagse event kennis met regionale partijen, om hier in de toekomst mogelijk mee te gaan samenwerken.
De finalisten

De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de nieuwjaarsreceptie van Groningen Seaports in Delfzijl. Na een battletegenover de Britse startup Immaterial Labs werd CFK Recycling door de jury aangewezen als overtuigende winnaar. CFK Recycling heeft een methode ontwikkeld voor het duurzaam recyclen van koolstofvezels.Koolstofvezels worden veel gebruikt in vliegtuigen en auto’s. Ook wieken van windmolens bevatten veel koolstofvezels.Edward Groen, Director Energy Transition & Sustainable Development bij Teijin Aramid, kijkt uit naar de samenwerking met CFK Recycling: “Deze scale-up is al erg ver met recyclen van koolstofvezels. Wij gaan met hen een pilot op kleine schaal doen om aramide te recyclen.”EmmeGroot, bestuursvoorzitter Economic Board Groningen,is blij met het succes van de wedstrijd.”Wat een bijzondere innovatieheeft CFK Recycling voor deze uitdaging voor de vergroening van de chemie in Noord-Nederland. Een terechte winnaar van deze eerste Sustainable Industry Challenge. En fantastisch dat we Noord-Nederland samen met partners zo op de kaart hebben gezet. Behalve de winnaar zijn er meer scale-ups die met noordelijke bedrijven om de tafel gaan.Wat ons en onze partners betreft is deze wedstrijd absoluut voor herhaling vatbaar.”Windmolens recyclen De vijf industriële bedrijven, de challenge setters, hebben allen hun finalist gekozen. Voor het thema Waterstof waren dat ImmaterialLabs uit Groot-Brittannië en ScandiNAOS uit Zweden. Voor het thema Groene Chemie:Susteen Technologies uit Duitsland en Bioextrax uit Zweden. En voor het thema Recycling:CFK Recycling uit Duitsland.Vlak voor de grote finale in de boksring koos de onafhankelijke jury de twee finalisten die mochten gaan battlen op het podium, nadat ze de pitches van de vijf finalisten hadden beoordeeld. Tjeerd Jongsma,directeur Institute for Sustainable Process Technology en juryvoorzitter: “Alle vijf finalisten waren erg sterk. We hebben CFK Recycling tot winnaar verkozen omdat de innovatie van dit bedrijf de grootste impact heeft op onze regio. Windmolens recyclen, niemand anders kan dat!“

Uit meer dan 200 inzendingen zijn 40 innovatieve bedrijven (scale-ups) uit 13 verschillende landen uitgenodigd voor het tweedaagse finale-event van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition in Noord-Nederland. Er waren scale-ups uit Nederland, de Verenigde Staten,Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Finland, Denemarken, Frankrijk, Spanje, Letland, Hong Kong, België en Canada.

Impact op regionale bedrijvigheid

Het belangrijkste achterliggende doel van de Sustainable Industry Challenge gaat veel verder dan alleen het uitschrijven van deze wedstrijd. De organisatie hoopt dat er verbindingen worden gelegd tussen de meer dan 200bedrijven vanuit de hele wereld en bedrijven uit de regio–met de 40 die hebben deelgenomen zijn de eerste connecties nu gemaakt.Het doel van de wedstrijd is om bedrijven te interesseren voor de regio en een dynamiek te creëren die positieve impact heeft op de bedrijvigheid in de Chemport Europe regio.

Vakjury

De onafhankelijke vakjury bestond uit juryvoorzitter Tjeerd Jongsma PhD (directeur Institute for Sustainable Process Technology (ISPT)), Aaldrik Haijer (directeur Water & Energy Solutions), Dr. Katja Loos (Professor Faculty of Science and Engineering en Zernike Institute for Advanced Materials, Rijksuniversiteit Groningen), Nienke Homan (Gedeputeerde Provincie Groningen) en Veronique de Bruijn PhD (CEO Photanol). De jury koos uiteindelijk wie van de vijf door de challenge setters, industriële bedrijven, gekozen finalisten de winnaar van de hoofdprijs werd.

Over de Sustainable Industry Challenge

Economic Board Groningen is initiatiefnemer van de Sustainable Industry Challenge, Chemport Europe edition, van 2019-2020. Partners zijn Campus Groningen, NOM, Groningen Seaports, Provincie Groningen en Provincie Drenthe. Alle organisaties zijn onderdeel van Chemport Europe, het ecosysteem voor groene chemie in Noord-Nederland. Deze grote wedstrijd riep,aan de hand van uitdagingen geformuleerd door industriële bedrijven,innovatieve bedrijven op met concrete innovaties te komen op het gebied van verduurzaming van recycling, waterstof of groene chemie.

Meer informatie over de Sustainable Industry Challenge: www.sustainableindustrychallenge.com.

Meer nieuws in deze categorie

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Flonk Hotels wint Dutch Hotel Award 2024

Ook in 2024 zocht de Dutch Hotel Award het beste hotelmanagementteam van Nederland. Deze editie is het thema ‘High Tech, High Touch’. Hoe vind je als hotelmanagementteam de optimale balans tussen de “afstandelijke”, maar niet meer weg te denken, techniek en...

Lees meer
Delfsail Vaartocht 2024

Delfsail Vaartocht 2024

Op de eerste dag van Delfsail 2024, 13 juni, kwamen leden van de netwerkorganisaties CC Ventus, Top of Holland en Eemshaven.info om 8 uur bij elkaar op de kade van Delfzijl om in te schepen op de 'Regina Andrea' voor een vaartocht en ontbijt. De bijeenkomst werd...

Lees meer
Nieuwsbrief 03

Nieuwsbrief 03

Zojuist verschenen, vers van de pers: de derde nieuwsbrief van Eemshaven.info. U kunt de nieuwsbrief lezen via deze link.   Veel leesplezier!

Lees meer