Compensatieregeling ondernemers aardbevingsgebied (27-11-2017)

27 nov 2017Nieuws

‘Er komt een nieuwe compensatieregeling speciaal voor ondernemers in het aardbevingsgebied. Hierin wordt geregeld dat ondernemers gecompenseerd worden voor inkomensderving als hun bedrijf tijdelijk niet volledig kan functioneren of zelfs gesloten wordt voor versterkingswerkzaamheden. Het is de bedoeling dat deze “MKB compensatieregeling” snel van kracht wordt.’ Dat zegt Willem Oldejans, ondernemersadviseur bij Nationaal Coördinator Groningen.

De MKB compensatieregeling is bedoeld om inkomensderving te compenseren als ondernemers tijdelijk niet – of onvoldoende – hun bedrijfsactiviteiten kunnen uitvoeren tijdens de versterkingswerkzaamheden in het aardbevingsgebied. ‘Inmiddels is er overeenstemming over de kaders van de regeling en we zijn nu de laatste punten en komma’s aan het verwerken voor de uitvoering van de regeling. We willen de regeling klaar hebben voordat de versterkingsactiviteiten feitelijk beginnen. Ik zit er met smart naar uit te kijken, want ik realiseer me terdege dat sommige ondernemers inkomstenderving kunnen gaan ondervinden’, vertelt Oldejans. “Een commissie met daarin externe deskundigen zal de aanvragen straks gaan beoordelen.”

Om ervaring op te doen met deze regeling zal deze van start gaan als een pilot voor de eerste te versterken bedrijfspanden. Het gaat om bedrijfspanden die in 2016 of eerder zijn geïnspecteerd en waarvan momenteel de versterkingsplannen met de eigenaren worden besproken.

Volgens Willem Oldejans leven er veel zorgen bij veel, vooral kleinere, ondernemers in het aardbevingsgebied. Dat geldt zeker ook voor de oudere ondernemers, bij wie het pensioen in zicht is gekomen, maar die hun zaak nu niet kunnen verkopen of die een bedrijfspand bezitten dat sterk in waarde is gedaald.

Oldejans is sinds dit voorjaar als adviseur werkzaam bij de Nationaal Coördinator Groningen. Hij is daar het aanspreekpunt voor ondernemers in het aardbevingsgebied. Zijn functie werd in het leven geroepen nadat ondernemersorganisaties hadden gemeld dat een aanspreekpunt voor bedrijven erg werd gemist. Officieel is zijn functie op 11 mei van dit jaar van start gegaan.

Hij houdt kantoor in de zogenaamde ‘zwarte doos’ aan de Paterswoldseweg in Groningen, maar de meeste tijd is hij zelf ook op bezoek bij ondernemers. ‘Ik voer het liefst gesprekken bij de ondernemers aan de keukentafel. Ik merk dat ze dat buitengewoon plezierig vinden. Het is mij het afgelopen half jaar duidelijk geworden dat mensen met een eigen bedrijf vaak grote zorgen hebben. Zij krijgen het gevoel dat er nu een luisterend oor is en dat ze serieus worden genomen. En dat is precies waarvoor ik ben aangetrokken’, aldus Willem Oldejans.

Eén van de vragen die het vaakst worden gesteld aan Oldejans is hoe schade gecompenseerd wordt tijdens de uitvoering van de verstevigingswerkzaamheden en wanneer de winkel tijdelijk dicht is. Een andere zorg betreft mogelijke onverkoopbaarheid of waardedaling van onroerend goed, zeker bij ouder wordende ondernemers. ‘Het is niet altijd eenvoudig deze vragen te beantwoorden, want er is ook sprake van krimp en vergrijzing, hetgeen de waarde van vastgoed ook beïnvloedt. Maar andere kwesties zijn wel weer heel goed te regelen. Ik ben blij dat er nu gewerkt wordt aan een heldere regeling’, zo vertelt Oldejans. Hij heeft hiervoor ook regelmatig contact met bureau Eemsdelta\EZ, waardoor hij snel extra informatie over deze regio op kan doen. Harrie Hoek, hoofd van Eemsdelta\EZ, is blij met de aanstelling van Willem Oldejans: "Hierdoor kunnen wij ondernemers die inkomensschade ondervinden als gevolg van de aardbevingen goed doorverwijzen naar een vaste contactpersoon bij de NCG", aldus Hoek.

In elk geval is Oldejans zeer gemotiveerd actief als ondernemersadviseur. ‘Ik ben ook een soort praatpaal, en ik heb natuurlijk veel kennis van regelingen. Mensen zijn blij wanneer ik langs kom, al is het alleen maar om tegen mij aan te praten. Er is veel frustratie over hoe lang compensatieregelingen op zich laten wachten. Ik hoop ten zeerste dat de nieuwe regeling ook daar soelaas gaat bieden’, aldus Willem Oldejans

 

Bron: Eemsdelta EZ

Meer nieuws in deze categorie

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

Overname en herstart Purified Metal Company (PMC)

We willen graag een belangrijke update met jullie delen. Na een periode van uitdagingen is Purified Metal Company recentelijk overgenomen door vier Noordelijke ondernemers, met ervaring in verschillende sectoren zoals asbestsanering, vastgoed en machinebouw en die...

Lees meer