Convenant voor verduurzaaming industrie Eemsdelta

13 jul 2016Nieuws

Om ervoor te zorgen dat de industrie in de Eemsdelta verduurzaamt hebben de provincie Groningen, NOM, Groningen Seaports en de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta (SBE) het Industrie Convenant Eemsdelta gesloten. Door de agrarische, chemische en energiesector actief te laten samenwerken, ontstaan mogelijkheden voor de Eemsdelta om uit te groeien tot de belangrijkste regio voor de biochemische industrie in Nederland.

Nu al is het gebied het grootste energieknooppunt van Europa en produceert het chemiecluster er vijftien procent van de basischemie in Nederland. Het convenant sluit aan op het plan voor versterking van de industrie en werkgelegenheid dat Rein Willems een aantal jaar geleden presenteerde. Het plan is gebouwd op verschillende pijlers, waaronder de subsidieregeling Regionale Investeringssteun Groningen en de realisatie van een zogenaamde Utiliteiten Entiteit gericht op het centraal beheren van de infrastructuur rond stoom, water en gas. Ook werken Groningen Seaports, NOM, het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en de chemiebedrijven samen om nieuwe bedrijven in de Eemsdelta aan te trekken. Door alle nieuw ontstane dynamiek als gevolg van het plan Willems was er behoefte om de activiteiten meer te coördineren. In de persoon van Chris Henny is een speciale programmamanager aangesteld om samen met de huidige partners bedrijven te werven en ontwikkelingen in de landbouw-, energie- en chemiesector aan te jagen.

 

Bron: Eemsdeltakringen.nl

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Zowel BioBTX als DBG Bio Energy willen een nieuwe fabriek op Chemiepark II bouwen. Beide fabrieken richten zich op het verwerken van afval, dat nu nog verbrand wordt, tot hoogwaardiger grondstoffen. Ze samen leveren zo’n 100 arbeidsplaatsen op. Het bedrijf BioBTX wil...

Lees meer