Coronacrisis milder voor het Noorden. Groningen-Assen minst getroffen, hardste klappen voor Eemsdelta

19 mei 2020Nieuws

De economie van Noord-Nederland is minder gevoelig voor de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus dan de rest van ons land.

Dat schrijven het Groningse bureau E & E advies en onderzoekers van de faculteiten Ruimtelijke Wetenschappen en Economie & Bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen in een notitie voor de Economic Board Noord-Nederland (EBNN).

Veel sectoren met beperkte terugval

Volgens hen zijn sectoren die tot nu toe te maken hebben met een relatief beperkte terugval sterk vertegenwoordigd in het Noorden. Het gaat bij om onder meer de bouw, de landbouw en de gas- en olie-industrie. Daarnaast is de overheid met veel werkgelegenheid vertegenwoordigd via het onderwijs en de zorg, die momenteel groeit.

De overheid zal pas banen gaan schrappen als over een langere periode de belastinginkomsten teruglopen, aldus het document.

Kaartje Nederland

Noorden minder afhankelijk van export

De neergang van de wereldconjunctuur zal het Noorden ook iets minder raken doordat het landsdeel minder afhankelijk is van export.

De gevoeligheid voor de coronacrisis verschilt in het Noorden sterk per regio, zo stellen de auteurs. Zij verwijzen daarbij naar onder meer onderzoek van de Rabobank. Met name door de sterk aanwezige groeiende zorg en de aanwezigheid van minder corona gevoelige diensten wordt de regio Assen-Groningen het minst getroffen.

De Eemsdelta daarentegen behoort tot de gebieden in Nederland die de hardste klappen krijgen. De industrie, die daar sterk aanwezig is, gaat hard krimpen. Overigens staat Nederland er als geheel iets beter voor dan de rest van de eurolanden, zo becijferen het IMF en de Europese Commissie.

Coronacrisis laat diepe sporen na

Ondanks dat het Noorden op de korte termijn relatief iets minder heeft te duchten van de coronacrisis, stellen de onderzoekers, zal deze ook hier ‘diepe sporen nalaten in de omvang en eigenschappen van de Noord-Nederlandse economie’.

Ze voorzien dat de trend van thuiswerken zich waarschijnlijk na de crisis voortzet. Dat schept volgens hen ‘nieuwe mogelijkheden’ om werkenden met een baan in de Randstad met de ‘rust en ruimte’ te verleiden in het Noorden te komen wonen. Ze houden ook rekening met een toename van flexplekken waardoor de behoefte aan kantoorruimte afneemt.

Minder winkels door online shoppen

Ook de groei van het online winkelen zet zich voort. Daardoor zal er in de binnensteden steeds minder detailhandel zijn. Om de centra vitaal te houden moeten wonen en andere economische functies er een belangrijker plaats krijgen. Het rapport vraagt ook aandacht voor toenemende inkomens- en sociale ongelijkheid en de noodzaak de beroepsbevolking ‘weerbaar’ te maken door om- en bijscholing, zodat ze in geval van werkloosheid ander werk kunnen gaan doen.

Volgens de notitie leidt de crisis ook tot vernieuwing van de economie, met bijvoorbeeld een blijvende herwaardering – ook in beloning – van de ‘heldenberoepen’ in de zorg, het basisonderwijs, de schoonmakers en de vakkenvullers.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer