David in Eemshaven is hoogste windmolen van Nederland

15 jun 2017Nieuws

In het woud van windmolens in de Eemshaven is het van een afstandje en zelfs van aardig dichtbij amper te constateren, maar aan de westkant staat toch echt de hoogste windmolen van Nederland, David. Die is precies 200 meter hoog.

Daarvan werd vandaag (donderdag 15 juni) de naam onthuld. Dat gebeurde door molenaar Ida Wierenga van de even verderop gelegen molen Goliath, gedeputeerde Nienke Homan en directeur Henk Lagerweij van producent Lagerwey. Laatstgenoemde koos bewust voor de Naam David om het bijbelverhaal van David en Goliath te completeren. Ida Wierenga wist te vertellen dat molen Goliath, die in de Eemshaven is herbouwd, vroeger ook naast een molen David heeft gestaan. Daarmee is deze cirkel weer rond.


De sokkel van David is 132 meter hoog, maar door de lengte van de drie wieken komt daar per omwenteling drie keer 68 meter bij. De tot dusver hoogste windmolen, ook gemaakt door Lagerwey, is 198 meter hoog. Dat is de Ambtenaar die in Medemblik is geplaatst. Lagerweij heeft al plannen voor een windmolen die nog 30 tot 40 meter hoger wordt.
Henk Lagerweij kwam bij de onthulling van de naam aanzetten met klimgerei om van de molen te kunnen abseilen. Dat kan ook daadwerkelijk vanuit een luik op 132 meter hoogte. Ida Wierenga kon opgelucht ademhalen dat het bij het wegtrekken van de Nederlandse driekleur bleef. Een tochtje naar boven vergt ook nogal wat tijd. Het duurt per persoon tien minuten om met een klein liftje naar boven te geraken. Dat was wel erg tijdrovend geworden. Tijdens onderhoudswerkzaamheden speelt dat een minder grote rol.

Bron: Eemsbode.nl

Meer nieuws in deze categorie