DBG Bio Energy koopt perceel van 10 hectare in Delfzijl voor nieuwe productielocatie BioLNG

1 nov 2021Nieuws

DBG Bio Energy B.V. heeft aangekondigd dat ze een perceel hebben veiliggesteld op het Oosterhorn voor hun eerste productielocatie voor BioLNG, groenbemesting en vloeibare CO2. Het bedrijf heeft een perceel van 10 hectare aangekocht.

De locatie is geselecteerd omdat het de ideale vereisten biedt op het gebied van grootte, toegang tot nutsvoorzieningen en markten, evenals koolstofvriendelijke logistiek, die toegang biedt tot binnen- en buitenschepen voor binnenvaartschepen en treinen.

Deze vereisten zijn een belangrijk onderdeel van de activiteiten van DBG Bio Energy BV plan. De strategie van GSP om “groene en circulaire projecten” te ondersteunen zorgde voor constructieve en efficiënte gesprekken bij het voorbereiden van de aankoop van het perceel. DBG Bio Energy B.V. streeft ernaar om eind 2022 met de productie te starten.

DBG heeft het dorp Borgsweer geïnformeerd over het project in Delfzijl. Op 20 oktober 2021 vond samen met Groningen Seaports een informatiebijeenkomst plaats in Borgsweer. DBG lichtte de verschillende stappen toe van het proces om BioLNG en kunstmest te maken uit cellulosehoudende industriële afvalstromen. Na afloop reageerden de bewoners positief op de proactieve communicatie voor het project in Delfzijl. DBG stemde ermee in om extra bijeenkomsten in Borgsweer te organiseren naarmate toekomstige mijlpalen worden bereikt.

DBG Bio Energy B.V. zal aanzienlijke hoeveelheden cellulosehoudend bedrijfsafval verwerken dat momenteel wordt verbrand of gestort. Het biogas zal verder worden verwerkt tot BioLNG en zeer zuivere CO2, een vervanger voor CO2 afgeleid van fossiele brandstoffen. BioLNG is een hernieuwbare vervanger van LNG (Liquefied Natural Gas). De komende jaren zal BioLNG een essentiële rol spelen bij het koolstofarm maken van zwaar weg- en zeetransport. BioLNG kan worden opgeslagen en gedistribueerd met behulp van bestaande LNG-infrastructuur. De beoogde installatie zal 15 kton BioLNG per jaar produceren. Dit zorgt voor meer dan 60 miljoen kilometer CO2-neutraal rijden. Ten slotte levert het upcyclingproces aanzienlijke hoeveelheden groenbemesting (140.000 ton per jaar) op voor verkoop in heel Europa en daarbuiten.

Berkay Güres, oprichter en algemeen directeur van DBG Bio Energy: “Het veiligstellen van dit perceel van 10 hectare is een belangrijke mijlpaal terwijl we ons voorbereiden op de bouw van onze eerste site en om de markt te betreden. Onze voorbereiding van de afgelopen maanden op het gebied van het analyseren van grondstoffen, het testen van apparatuur en het ontwikkelen van producten is zeer succesvol geweest en we hebben nu veel productieve samenwerkingsverbanden geopend. Terwijl we onze inspanningen richten op onze eerste locatie, hebben we verschillende extra kansen die we tegelijkertijd ontwikkelen, zowel in Nederland als in het buitenland.”

 

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie