De kolencentrale Eemshaven kan harder, maar niet meteen

1 jun 2022Nieuws

Eerst moeten er meer kolen worden ingekocht, zegt eigenaar RWE. ‘Het is geen kwestie van even een schakelaar omdraaien’

Het kost een paar maanden om de RWE-kolencentrale in de Eemshaven weer flink harder te laten draaien. Nu gebruikt die maar een klein deel van de capaciteit. Om op te schalen moeten er snel nieuwe kolen worden gekocht.

Dat zegt woordvoerder Adriaan van der Maarel van energiebedrijf RWE. In Den Haag gaan er bij de coalitiepartijen stemmen op om de vier Nederlandse kolencentrales meer stroom te laten produceren. Nu mogen ze door klimaatafspraken maximaal 35 procent van hun ‘kolencapaciteit’ gebruiken om de uitstoot van CO2 te beperken. De meeste kolencentrales hebben de afgelopen maanden al een fors deel van hun ruimte gebruikt. Dat komt door de hoge gasprijs, waardoor het voordeliger is energie met kolen op te wekken.

Als de kolencentrales meer elektriciteit produceren, kunnen gascentrales gas besparen. Dat kan dan worden gebruikt om de gasopslagen te vullen. Een tekort aan gas in de winter is niet uitgesloten nu Gazprom de gaskraan naar het Nederlandse handelshuis Gasterra heeft dichtgedraaid.

‘Verander wet voor kolencentrales’

CDA-Kamerlid Henri Bontenbal pleit er voor om de wet te veranderen, zodat kolencentrales tijdelijk meer CO2 mogen uitstoten. Volgens hem kunnen de centrales weer worden teruggeschakeld wanneer de gasbergingen over enkele maanden zijn gevuld. De VVD wil dat er een onderzoek komt naar de rol van energie uit kolen om eventuele problemen door gebrek aan gas op te lossen. Een aantal oppositiepartijen eist dat de kolencentrales hun productie zo snel mogelijk flink opvoeren.

Harder stoken in de Eemscentrale is geen kwestie van een paar schakelaars overhalen, zegt Van der Maarel. ,,We hebben nu een regeling met de overheid om 35 procent van de kolencapaciteit van de centrale te gebruiken. Daar zijn we voor ingericht. Als dat aangepast moet worden, moeten we praten. Bijvoorbeeld over de bevoorrading met kolen. Die moeten voldoende beschikbaar zijn en dat kost tijd en geld. We moeten zorgen dat er meer kolen bij ons komen. Daar hebben we een paar maanden voor nodig, daar zit wel wat logistiek omheen.’’

Prijs van kolen is flink gestegen

De kolen voor de centrale in de Eemshaven komen vooral uit Colombia, de VS en Zuid-Afrika. ,,Het is een mix van verschillende landen. We kunnen nog steeds goed aan kolen komen, er is behoorlijk wat aanbod. Door de grotere vraag is de prijs wel gestegen. Een ton kolen kost intussen gemiddeld zo’n 340 dollar. Het is ook afhankelijk van het contract dat je hebt, voor korte of lange termijn en het soort kolen’’, aldus Van der Maarel.

In de Eemshaven wordt overigens ook biomassa bijgestookt, mede dankzij subsidie van de overheid. Op dit moment gaat het om circa 20 procent van de totale capaciteit van de centrale. ,,Op biomassa zit geen restrictie. Technisch kunnen we naar 100 procent. Maar dan is er ook een regeling met de overheid nodig en uiteraard moeten we daar een vergunning voor krijgen. In onze Amercentrale in Geertruidenberg zitten we trouwens al op 80 procent biostook.’’

De RWE-centrale in de Eemshaven werd in 2015 in gebruik genomen. Het gevaarte kan bij stroomtekorten snel worden bijgeschakeld. Het is met een capaciteit van 1560 megawatt de grootste kolencentrale in ons land. RWE heeft een claim van 1,4 miljard euro tegen het Rijk lopen omdat het zegt grote schade te lijden door de in 2019 aangenomen wet die de opwekking van elektriciteit met kolen vanaf 2030 verbiedt.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer