Delegatie topsector Chemie onder de indruk over de ontwikkelingen in Noord-Nederland

9 jul 2020Nieuws

De chemische industrie vormt een belangrijke pijler van de economie in Noord-Nederland. Het ecosysteem Chemport Europe ontwikkelt zich snel met ruim baan voor biomaterialen en -grondstof en hergebruik. Dat groene chemie de toekomst is van Noord-Nederland wordt door overheden, industrieën en kenniscentra omarmd. Dat is één van de redenen waarom een top delegatie afgelopen week is afgereisd naar het noorden. De delegatie bestond uit het TopTeam Chemie: Emmo Meijer, Tom van Aken, Bert Weckhuysen, Robert Thijssen, Mark Schmets en Oscar van den Brink. Het cluster in Delfzijl richt zich op intermediate chemicals en het cluster in Emmen op polymeren. Samen met het kenniscluster op Campus Groningen vormen zij de kartrekkers. Voeg hier het in Heerenveen gevestigde Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics toe en de cirkel is rond. Om een goed beeld te kunnen vormen, heeft het topteam Chemie verschillende bedrijven en faciliteiten in Noord-Nederland bezocht. Een programma waarin alle elementen van het ecosysteem aan bod zijn gekomen. Zo is er een bezoek gebracht aan Campus Groningen, de daar gevestigde bedrijven Syncom en BioBTX en het InnoLab Chemie en het MW Testcentrum “HydroHub”. Pieter Imhof, directeur BioBTX: ‘Campus Groningen vormt voor ons de springplank voor het slimme begin. We zijn hier gegroeid en werken aan het ontwikkelen van efficiënte en effectieve technologieën voor de productie van biobased BTX. De pilot-plant op de Campus heeft waardevolle kennis en informatie opgeleverd. Nu gaan we werken aan de volgende stap: het realiseren van een duurzame fabriek in de regio.

Daarna bezocht de delegatie het chemiepark in Delfzijl waar ze een bezoek brachten aan Avantium en Groningen Seaports. Cas König van Groningen Seaports: ‘’Avantium en Groningen Seaports delen de ambitie om de overgang naar een groene economie te ondersteunen. De fabriek van Avantium brengt innovatie en werkgelegenheid naar deze regio. Avantium past perfect in ons ecosysteem: we hebben als doel om de chemische industriecluster voor 2050 volledig klimaatneutraal te laten zijn. In 2030 willen we Chemie Park Delfzijl ontwikkelen tot een van de meest duurzame clusters in Europa. Dat is al over tien jaar, daarom is die samenwerking van cruciaal belang. Om de sector toekomstbestendig te maken, moet er door alle betrokken partijen aan vergroening worden gewerkt. We zetten met elkaar vol in op deze groene ambities.”

Om het beeld compleet te maken bezocht de delegatie ook Emmtec in Emmen. Ze spraken daar onder andere met Marco Brons van Cumapol over de nieuwe CuRe Technology. Een polyesterrecycling technologie, die gebruikte polyester afvalstromen recycled voor zeer veeleisende toepassingen zoals tapijten, textiel en voedselverpakkingen. Een goed bewaard geheim die revolutionair is, wereldwijd. Marco Brons: ‘Het was een geweldige kans voor een MKB-bedrijf om met deze delegatie te praten. We bespraken de toekomst van recycling, de uitdagingen en de behoefte aan duidelijke Europese wet- en regelgeving om tot een echte circulaire polyestereconomie te komen“.

‘’Tijdens ons bezoek ervaarden we hoe intensief er samengewerkt wordt aan de benodigde transities in de chemie. Ik ben onder de indruk van de mooie integratie van gebruik duurzame energie, zoals de waterstofproductie gekoppeld aan toepassing in chemie en maakindustrie‘’, aldus Emmo Meijer.

Complementaire clusters Chemport Europe is blij met hun komst. “Samenwerking, nabijheid en vertrouwen hebben ons geholpen om al die ontwikkelingen met elkaar van de grond te krijgen, aldus Reinder Jacobi van Chemport Europe. We hebben in Noord-Nederland daarin echt een voorsprong opgebouwd. Dat zien we nu ook tijdens Corona. De afgelopen jaren zijn partijen samenwerkingen met andere partijen in de regio aangegaan. Het eindproduct van de een, is een grondstof voor de ander. Er is een beweging gaande bij bedrijven om de grondstoffen in het systeem te houden. Doordat we complementaire clusters hebben, kunnen we ook versnellen. De komende jaren gaan we dan ook met elkaar fors investeren om die circulaire economie te realiseren. En die onderlinge samenwerking is voor ons daarin fundamenteel.

Meer nieuws in deze categorie

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer