Delfzijl is de logische plek voor proeffabriek biokerosine

19 sep 2018Nieuws

 

 

 

 

 

 

De proeffabriek voor biokerosine gaat, als die naar Groningen komt, landen in Delfzijl. SkyNRG past perfect in het groene profiel van Chemport Europe.

Chemport Europe is de samenwerking van Chemiepark Delfzijl en het Emmtec Park in Emmen, twee chemieparken die gezamenlijk werken aan een groen ecosysteem en die de ambitie hebben om wereldwijd koploper te worden in de groene chemie. Beide parken waren vroeger van Akzo Nobel, waarbij Delfzijl zich richtte op speciaalchemie (gas en zout als aanwezige grondstoffen vormden de basis) en Emmen zich richtte op de kunststof(garens).

De chemieparken in Emmen en Delfzijl moeten relevant blijven

De nieuwe ambities moeten ervoor zorgen dat beide parken weer een fundament krijgen waarmee ze nog decennia lang relevant blijven. Delfzijl richt zich daarbij vooral op de groene chemie. Er landden recent al proeffabrieken van Avantium en Photonal, terwijl de toekomst van BioBTX (benzeen, tolueen en xylenen) er ook lijkt te liggen, hoewel dit bedrijf vorige week een proeffabriek op Campus Groningen bouwde. Maar BioBTX wenst voorlopig in de buurt van de kennisinstellingen te blijven.

SkyNRG past ook perfect in het Delfzijlster plaatje van vergroening. Maar daarover wensen betrokkenen zich nog niet uit te laten. Gedeputeerde Patrick Brouns wil alleen kwijt: ,,Ik ben heel gelukkig met een partij als SkyNRG die overweegt hierheen te komen. Want dit bedrijf past heel goed bij de groene ambities die we hebben.’’

SkyNRG maakt de biokerosine uit ondermeer frituurvet

KLM is een van de aandeelhouders van SkyNRG en dat maakt de plannen serieus. SkyNRG wil de kerosine uit ondermeer frituurvet maken. Kenners van de vliegtuigindustrie zien biokerosine als een serieuze route naar een groene toekomst, want batterijen zijn voorlopig veel te zwaar om in vliegtuigen toegepast te worden, terwijl kerosine ook een veel hogere energiedichtheid (meer energie per kilo) heeft dan bijvoorbeeld waterstof.

KLM wil heel graag bijdragen aan de potentie van SkyNRG, omdat de fabriek in LA die de KLM momenteel biokerosine levert, hogere prijzen kan beuren bij andere afnemers uit andere markten. Er zijn op dit moment geen alterbatieven voor die leverancier en dus is SkyNRG voor KLM van groot belang.

Beslissing over proeffabriek in Delfzijl valt binnen enkele maanden

De financiering (tussen 5 en 10 miljoen euro) van een proeffabriek in Delfzijl is zo goed als rond. De beslissing valt binnen enkele maanden.

Bron: DVHN   

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer