Delfzijl test nieuwe kwelders met ongerepte natuur langs de dijk

5 nov 2018Nieuws

Delfzijl beschikt sinds vrijdag over een uitgestrekte testlocatie voor onderzoek naar de ontwikkeling van kwelders.

Het 15 hectare metende, buitendijkse testgebied ligt voor de strekdam langs het Zeehavenkanaal. Het gebied is opgedeeld in proefvakken waar wetenschappers verschillende manieren uitproberen om kwelders met bijbehorende natuur te ontwikkelen.

Elk proefvak kent zijn eigen grondmengsel van zand en klei. De komende winter meten de onderzoekers hier erosie, aanslibbing en de vorming van geulen. In het voorjaar planten ze zeekraal om te kijken op welke ondergrond de planten het beste groeien.

Het kwelderproject past in het Plan Marconi dat van Delfzijl weer een aantrekkelijke havenstad moet maken. Het strand wordt groter, de Vennenflat is gesloopt, de dijk wordt een stuk verlegd en langs de kade komen kwelders met wilde natuur.

Ecoshape

Het kwelderonderzoek wordt in opdracht van de gemeente uitgevoerd door EcoShape, een samenwerking van Royal HaskoningDHV, Wageningen Marine Research, Arcadis en Deltares.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Zowel BioBTX als DBG Bio Energy willen een nieuwe fabriek op Chemiepark II bouwen. Beide fabrieken richten zich op het verwerken van afval, dat nu nog verbrand wordt, tot hoogwaardiger grondstoffen. Ze samen leveren zo’n 100 arbeidsplaatsen op. Het bedrijf BioBTX wil...

Lees meer