Doorbraak in energietransitie: Gasunie maakt landelijk waterstofnetwerk

30 jun 2021Nieuws

Een mijlpaal voor de energietransitie. Zo noemt Gasunie het plan om voor heel Nederland het gasnetwerk geschikt te maken voor waterstof.

‘We staan klaar om voor alle marktpartijen transport voor waterstof mogelijk te maken’, zegt Han Fennema CEO van Gasunie.

1,5 miljard euro

Het concern heeft van Den Haag groen licht gekregen voor het project dat 1,5 miljard euro gaat kosten. Daarmee wordt Nederland het eerste land ter wereld dat het bestaande gasnetwerk geschikt maakt voor waterstof.

Gasunie is al bezig met de voorbereidingen. Groningen en Rotterdam worden de eerste steden waar begonnen wordt met de ombouw omdat hier en in Rotterdam al met waterstof wordt geëxperimenteerd. Na de zomer wordt met de ontwikkeling van de eerste leidingen begonnen.

Toegangspoort Europa

‘Dit is goed nieuws voor het klimaat én voor de Nederlandse economie. Alle industriële regio’s krijgen snel toegang tot de waterstofinfrastructuur. Dit geeft de Nederlandse economie een belangrijke uitgangspositie. De aaneengesloten landelijke infrastructuur zal niet alleen onze havens en

Industriële clusters met elkaar en met waterstofopslaglocaties verbinden, maar ook met onze buurlanden. Daarmee wordt Nederland de toegangspoort naar Europa voor de wereldwijde waterstofmarkt’, aldus Fennema.

Gasunie maakt waterstofnetwerk

Waterstof levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de CO2-uitstoot met name in de industrie. Waterstofgas kan namelijk makkelijk omgezet worden in elektriciteit zonder dat er CO2 vrijkomt.

Over vijf jaar klaar

Het waterstofnetwerk moet over vijf jaar klaar zijn. 85 procent van bestaande gasleidingen wordt gebruikt voor de transitie. Bij de rest wordt gebruik gemaakt van nieuwe leidingen.

Klik hier voor het bericht op de site van RTVNoord (bron) en enkele filmpjes, o.a. over ‘wat is waterstof’.

Meer nieuws in deze categorie

13 december Nederland – Japan innovatieforum

13 december Nederland – Japan innovatieforum

Woensdag 13 december komt een delegatie van Japanse chemiebedrijven op bezoek in Delfzijl. In de middag organiseren we samen met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Chemport Europe en NVNOM een Nederland - Japan Innovatie Forum. Het Nederland - Japan...

Lees meer
Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

Verslag netwerkbijeenkomst 11 november 2023

In de Eemsdeltahal in Delfzijl vond op zaterdag 11 november jl. de netwerkbijeenkomst plaats over ‘De economie van Noorden” en het belang van ondernemers daarbij. Op het podium waren Micky Adriaansens (demissionair minister van Economie en Klimaat), Roelien Kamminga...

Lees meer
IJzeren toekomst gloort voor PMC

IJzeren toekomst gloort voor PMC

Op de plek van schrootverwerker Purified Metal Company (PMC) en Aldel in Farmsum moet een keten van bedrijven komen die op basis van ijzerpoeder volledig circulaire energie kan leveren. De initiatiefnemers, Iron+, hebben vrijdag een bod neergelegd bij de curator van...

Lees meer