Dörpen concurreert met Groningen voor fabriek Tesla

31 dec 2016Nieuws

Papenburg en Dörpen, net over de grens bij Bellingwolde en Bourtange, hebben zich gemeld als vestigingsplaats voor de nieuw te bouwen autofabriek van Tesla.

Beide gemeentes in het Emsland volgen daarmee het initiatief van de provincie Groningen die de Eemshaven als ideale vestigingsplaats in de markt heeft gezet.

Technologische regio

Vlak voor de kerstdagen hebben Papenburg en Dörpen een brief met aanbevelingen naar het hoofdkwartier van Tesla in het Amerikaanse Palo Alto gestuurd. ,,We hebben vele troeven in handen”, meent Heiko Abbas, woordvoerder van de gemeente Papenburg.

,,Onze regio heeft veel bedrijven met hoge technologische kennis. Denk alleen al aan de Meyer Werft. Voor de Amerikanen is Papenburg al een bekende plaats. Daarnaast beschikken Papenburg en Dörpen over een uitstekende infrastructuur. We hebben binnenhavens, een goede spoor – en wegverbinding. En in Papenburg hebben we een testbaan voor auto’s. Grote Duitse merken testen hun wagens al twintig jaar op deze testbaan.”

Abbas wijst erop dat de grensstreek een goede naam heeft in de auto-industrie. ,,Zestig kilometer van Papenburg ligt Emden. Daar heeft Volkswagen een groot bedrijf.” Volgens Abbas hebben inmiddels al driehonderd gemeentes zich gemeld bij het Amerikaanse autoconcern. ,,Wij zijn de enige in Noordwest Duitsland, voor zover wij weten.”

Concurrentie met Groningen

De kandidatuur van Dörpen en Papenburg is opvallend, omdat gedeputeerde Patrick Brouns (CDA) van Groningen eerder deze maand tegenover deze krant verklaarde dat het pleidooi voor Groningen wordt ondersteund door de Duitse deelstaat Nedersaksen en en de Landkreisen in de grensstreek.

Begin deze maand kwam naar buiten dat de provincie Groningen zich sterk maakt voor een fabriek van Tesla in de Eemshaven. Het Amerikaanse bedrijf wil accu’s produceren voor elektrische auto’s. Het gaat om een fabriek op enkele honderden hectares waar tweehonderd tot driehonderd mensen aan de slag kunnen. Tesla wil de autoproductie sterk opvoeren en heeft de blik gericht op Europa.

Brouns heeft verklaard dat in samenspraak met Tesla hard wordt gewerkt aan een bidbook, een voorstel waarin alle voordelen van vestiging in Groningen worden opgesomd. Met de komst van de Teslafabriek is mogelijk een bedrag gemoeid van 1 – tot 1,5 miljard euro.

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie