Drie nieuwe windparken in de Noordzee

27 mrt 2018Nieuws

Het kabinet heeft drie gebieden in de Noordzee aangewezen voor nieuwe windparken. Die moeten komen ten noorden van Schiermonnikoog en bij Petten en IJmuiden en zijn nodig voor het uitvoeren van het regeerakkoord. Daarin staat dat flink meer windenergie moet worden opgewekt.

In 2030 komt volgens de plannen 40 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland van windmolens in de Noordzee. Tot nu staan in het Energieakkoord vijf windparken op zee gepland die in 2023 4,5 gigawatt leveren. Met de nieuwe parken komt daar tussen 2024 en 2030 7 gigawatt bij.

 

 

 

 

Blauw zijn de nieuwe locaties, groen de windmolenparken die al operationeel zijn

 

 

Het gaat om 15 à 20 miljard aan investeringen. Die leveren tussen 2024 en 2030 zo'n tienduizend banen op, schat het kabinet. Vanaf 2021 kunnen bedrijven zich melden voor de aanbesteding van de windparken. Nieuwe windparken worden ruim van te voren gepland, omdat overleg nodig is met verschillende belanghebbenden, zoals vissers en kustgemeenten.

De nieuwe parken geven volgens het kabinet een impuls aan het bedrijfsleven. Nu heeft Nederland op de Europese markt voor wind op zee een marktaandeel van 25 procent. Dat gaat groeien, voorziet het kabinet, en er zijn exportkansen richting Amerika en Azië.

Voor de groei van het aantal windparken op zee na 2030 is verdere overgang naar duurzame energie noodzakelijk, zegt het kabinet. Nu is 80 procent van de totale energievraag niet-elektrisch, bijvoorbeeld in de vorm van verbrandingsmotoren. Als dat percentage daalt, ontstaat er meer ruimte voor duurzame energie.

Bron: NOS.nl

 

Lees ook deze link: Windpark boven de Wadden biedt perspectief voor Groningen

Meer nieuws in deze categorie

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

Volop bouwactiviteiten in de Eemshaven

De Eemshaven is voor bedrijven nog altijd volop in trek. Door deze bloeiende bedrijvigheid zijn er op dit moment vele bouwactiviteiten in de haven. Van batterij-opslagen tot verduurzaming bij mouterijen, van startende projecten tot afbouwfases. Een kort overzicht: TKF...

Lees meer