Drijvende lng-fabriek die Russisch gas minder nodig maakt, arriveert in de zomer

25 apr 2022Nieuws

Het drijvende lng-plaform waarmee Nederland minder afhankelijk wordt van Russisch gas, komt begin augustus aan in de Eemshaven.
Die drijvende ‘lng-fabriek’ verlaat komende maand de haven van Singapore om koers te zetten naar Nederland. Het platform wordt door Gasunie voor een periode van vijf jaar gehuurd van de Belgische eigenaar Exmar.
Het platform kan vloeibaar gemaakt aardgas (lng) dat via schepen wordt aangevoerd, weer omzetten in ‘gewoon’ gas waarna het in het Nederlandse gasnet kan worden gepompt. Dit is nodig, omdat Nederland nog dit jaar helemaal wil stoppen met de import van gas uit Rusland. Vanaf maandag gaat Gasunie in gesprek met potentiële klanten die de terminal gaan gebruiken.

Verdubbeling van de hoeveelheid lng

Naast de komst van een nieuwe terminal in de Eemshaven, wordt de bestaande lng-terminal op de Maasvlakte uitgebreid. Gezamenlijk zorgen deze ontwikkelingen voor een verdubbeling van de hoeveelheid lng die in het netwerk kan worden gepompt. Nu is dat nog twaalf miljard kubieke meter per jaar, dat wordt 24 miljard kubieke meter waarvan de Eemshaven vier miljard kuub voor zijn rekening neemt.

Terminal aan de wal

Ondertussen wordt in de Eemshaven ook gewerkt aan de permanente terminal aan de wal. Die zou, afhankelijk van de marktontwikkelingen, ook geschikt kunnen worden gemaakt voor groene waterstof.
Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer