Drijvende lng-fabriek die Russisch gas minder nodig maakt, arriveert in de zomer

25 apr 2022Nieuws

Het drijvende lng-plaform waarmee Nederland minder afhankelijk wordt van Russisch gas, komt begin augustus aan in de Eemshaven.
Die drijvende ‘lng-fabriek’ verlaat komende maand de haven van Singapore om koers te zetten naar Nederland. Het platform wordt door Gasunie voor een periode van vijf jaar gehuurd van de Belgische eigenaar Exmar.
Het platform kan vloeibaar gemaakt aardgas (lng) dat via schepen wordt aangevoerd, weer omzetten in ‘gewoon’ gas waarna het in het Nederlandse gasnet kan worden gepompt. Dit is nodig, omdat Nederland nog dit jaar helemaal wil stoppen met de import van gas uit Rusland. Vanaf maandag gaat Gasunie in gesprek met potentiële klanten die de terminal gaan gebruiken.

Verdubbeling van de hoeveelheid lng

Naast de komst van een nieuwe terminal in de Eemshaven, wordt de bestaande lng-terminal op de Maasvlakte uitgebreid. Gezamenlijk zorgen deze ontwikkelingen voor een verdubbeling van de hoeveelheid lng die in het netwerk kan worden gepompt. Nu is dat nog twaalf miljard kubieke meter per jaar, dat wordt 24 miljard kubieke meter waarvan de Eemshaven vier miljard kuub voor zijn rekening neemt.

Terminal aan de wal

Ondertussen wordt in de Eemshaven ook gewerkt aan de permanente terminal aan de wal. Die zou, afhankelijk van de marktontwikkelingen, ook geschikt kunnen worden gemaakt voor groene waterstof.
Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer