Duitse steun in geval van brand bij Vopak Eemshaven

15 okt 2015Nieuws

 GRONINGEN – De Groningse brandweer krijgt bij ernstige en langdurige branden op de Vopak-olieterminal in de Eemshaven voortaan ondersteuning van gespecialiseerde korpsen uit Rotterdam, Amsterdam en Hamburg.

Dat maakte regionaal brandweercommandant Roelf Knoop vrijdag bekend in de bestuursvergadering van de Veiligheidsregio Groningen. Over de assistentie bij rampen rond de drie jaar geleden geopende olieterminal bestonden al werkafspraken. Die zijn nu vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

De op- en overslagterminal is volgens Knoop ‘brandweertechnisch' van een heel andere orde als bijvoorbeeld de energiecentrales in de Eemshaven. Een eventuele brand in het tankerpark is nauwelijks te blussen maar moet gecontroleerd uitwoeden. Dat kan heel lang duren.

Dat vereist niet alleen specialistische kennis, maar ook enorme hoeveelheden schuim. De brandweer kan die tot beperkte hoogte zelf maken, maar als het vuur dagenlang aanhoudt moet een beroep worden gedaan op de internationale petrochemische knooppunten Hamburg en Rotterdam.

Knoop benadrukt dat zich bij de olieterminal nog nooit ernstige ongelukken hebben voorgedaan. De kans op calamiteiten is bovendien uiterst klein. Vopak beheert in de Eemshaven nu nog een handelsvoorraad van 60.000 kubieke meter voor brandstofleveranciers uit heel Europa. Op termijn moet dat groeien naar bijna 2,8 miljoen kuub.

bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

Bouw bedrijfsverzamelgebouw Eemshaven van start

Bouw bedrijfsverzamelgebouw Eemshaven van start

Start bouw het 67.000 vierkante meter grote bedrijfsverzamelgebouw van het Zwitserse Necron in de Eemshaven is een feit Aan de Borkumweg in de Eemshaven gaat de Zwitserse projectontwikkelaar, Necron Group AG (‘Necron’) het grondwerk starten voor de bouw van een...

Lees meer