Duitse steun in geval van brand bij Vopak Eemshaven

15 okt 2015Nieuws

 GRONINGEN – De Groningse brandweer krijgt bij ernstige en langdurige branden op de Vopak-olieterminal in de Eemshaven voortaan ondersteuning van gespecialiseerde korpsen uit Rotterdam, Amsterdam en Hamburg.

Dat maakte regionaal brandweercommandant Roelf Knoop vrijdag bekend in de bestuursvergadering van de Veiligheidsregio Groningen. Over de assistentie bij rampen rond de drie jaar geleden geopende olieterminal bestonden al werkafspraken. Die zijn nu vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

De op- en overslagterminal is volgens Knoop ‘brandweertechnisch' van een heel andere orde als bijvoorbeeld de energiecentrales in de Eemshaven. Een eventuele brand in het tankerpark is nauwelijks te blussen maar moet gecontroleerd uitwoeden. Dat kan heel lang duren.

Dat vereist niet alleen specialistische kennis, maar ook enorme hoeveelheden schuim. De brandweer kan die tot beperkte hoogte zelf maken, maar als het vuur dagenlang aanhoudt moet een beroep worden gedaan op de internationale petrochemische knooppunten Hamburg en Rotterdam.

Knoop benadrukt dat zich bij de olieterminal nog nooit ernstige ongelukken hebben voorgedaan. De kans op calamiteiten is bovendien uiterst klein. Vopak beheert in de Eemshaven nu nog een handelsvoorraad van 60.000 kubieke meter voor brandstofleveranciers uit heel Europa. Op termijn moet dat groeien naar bijna 2,8 miljoen kuub.

bron: dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer