Nabij windpark Gemini ten noorden van Schiermonnikoog is plaats voor duizend extra windmolens. Het rijk is gevraagd de ruimte daarvoor vrij te geven.
Groene stroom is niet alleen goed voor het milieu, het heeft ook een vliegwieleffect voor de economie, aldus de Groninger gedeputeerde Nienke Homan na afloop van de opening van het nieuwe windpark Gemini (150 windmolens). Aanleg en onderhoud leidt tot nieuwe bedrijvigheid in de offshore en aanverwante bedrijfstakken en trekt bedrijven aan die per se groene energie willen gebruiken, zoals Google, aldus de gedeputeerde.
Oefengebied Defensie
Homan is in gesprek met de rijksoverheid om het grote windpark in ten westen van het windpark Gemini planologisch mogelijk te maken. Het eerste struikelblok is dat het oefengebied van Defensie voor een deel zal moeten opschuiven, aldus Homan. Daarnaast roept ze op om de mogelijkheden voor windparken boven de grote zeevaartroutes noordelijk van Gemini te onderzoeken.
De bestaande kabels tussen Gemini en het vasteland plus de nieuwe Cobra-kabel die wordt aangelegd tussen Denemarken en de Eemshaven, maakt het mogelijk het nieuwe park een internationale rol in de energievoorziening te spelen, aldus Homan. De betekenis ervan zal nog verder toenemen als de verschillende windparken – er zijn ook verschillende Duitse parken in de regio- aan elkaar geknoopt worden.
Peter van Oord, directeur van maritiem aannemer Van Oord, riep bij de opening het kabinet op om Nederland een leidende positie in de windenergie te geven. Europabreed speelt ons land met een jaarlijkse groei van 0,3 gigawatt een erg bescheiden rol. Vooral de Britten en Duitsers zijn bezig jaarlijks 3 tot 4 gigawatt aan stroom in windparken bij te bouwen, aldus Van Oord.
’Als olie voor Saoedi-Arabië’
Volgens hem is er in ons land bedrijfscapaciteit en kennis om windenergie op zee met 2 gigawatt per jaar uit te breiden. ,,De Noordzee wordt dan voor ons als wat de olie voor Saoedi-Arabië is’’, schetste Van Oord. Het realiseren van de windparken zal steeds goedkoper worden, terwijl de opbrengst per windmolen blijft toenemen. ,,Windenergie zal na 2040 de gas- en kolencentrales verslaan als de belangrijkste energiebronnen.’’
De aannemer noemde het windpark Gemini een ‘gamechanger’ en ‘het meest uitdagende project tot nu toe’. Bij de start zes jaar terug was er veel scepsis over de mogelijkheid een windpark in diep water aan te leggen, zei hij.
Goede voorbereiding
Gemini heeft Van Oord drie lessen geleerd. De belangrijkste is een goede voorbereiding. ,,Voordat de bouw van start ging heeft een team van honderd man er drie jaar aan gewerkt. Dat is cruciaal geweest.’’ Van groot belang was ook de aanschaf van gespecialiseerd materieel. Van Oord heeft twee speciale schepen laten bouwen, de Aeolus voor het transport van van de funderingen en de kabellegger Nexus.
Een ander probleem bij de start was het ontbreken van geschikt personeel. ,,Niemand had ervaring met deze nieuwe industriële tak. ,,We hebben onze mensen daarvoor geschikt gemaakt door ze zelf op te leiden.’’
Bron: DvhN.nl