Duizenden banen erbij bij Nederlandse datacenters

13 mrt 2019Nieuws

De behoefte aan opslag van data groeit zo hard dat er in de Nederlandse datacenters de komende jaren duizenden banen bijkomen, zegt Dutch Data Center Association (DDA) . Ook Google blijft nadenken over uitbreiding van het datacenter in de Eemshaven.

 

Volgens Dutch Data Center Association (DDA) biedt de Nederlandse datacenter industrie op dit moment meer dan 12.000 mensen werk. De sector groeit snel, voorspelt DDA. In 2024 zijn er ruim 16.000 banen.

Gouden kans technisch personeel

Alles wat online gebeurt gaat via een datacenter. Omdat er steeds meer online gebeurt, groeit ook de capaciteit van de datacenters. Werken in een datcenter biedt volgens DDA dan ook een gouden kans voor technische en IT-krachten.

Sterker, het is volgens Data Association de vraag of de sector de groei kan realiseren. Niet omdat de ruimte er niet is, wel omdat het de vraag is of er voldoende gekwalificeerd personeel beschikbaar is. In de sector zijn op dit moment 500 vacatures.

Onderwijs sluit niet aan

De sector vindt volgens DDA dat het Nederlandse onderwijs onvoldoende aansluit op de behoefte. Zo is er grote vraag naar engineers die verantwoordelijk zijn voor onderhoud en beheer van facilitaire systemen.

In Nederland zijn, zegt DDA, geen opleidingen die hierin voorzien.

Gesloten bolwerken

Toch heeft de sector zelf ook een verantwoordelijkheid. Volgens Stijn Grove van DDA zijn datacenters zwaarbeveiligde gebouwen die veel kunnen winnen als het gaat om het imago van aantrekkelijke werkgever.

Op de laatste bijeenkomst van netwerkorganisatie Eemshaven.info in Delfzijl erkende bouwmanager Patrick Nanninga van Googles datacenter in de Eemshaven dat de centers behoorlijk gesloten bolwerken zijn.

Naninga bevestigde het beeld dat de behoefte aan data groot is. ,,De vraag naar onze producten neemt nog steeds toe. Die is bijna niet bij te houden.’’

Uitbreiding Google Eemshaven

In het datacenter in de Eemshaven werken op dit moment ongeveer 250 mensen. Google is net gestart met een eerste uitbreiding van het datacenter. Daardoor groeit het aantal werknemers naar 350. Bij deze uitbreiding blijft het zeer waarschijnlijk niet.

Nanninga liet doorschemeren dat verdere uitbreiding in de toekomst niet ondenkbeeldig is. ,,Ik sluit dat niet uit. We denken over veel zaken na, dus ook over uitbreiding in de toekomst.’’

 

Bron: DvhN.nl

Meer nieuws in deze categorie

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Nieuwe fabrieken Chemiepark

Zowel BioBTX als DBG Bio Energy willen een nieuwe fabriek op Chemiepark II bouwen. Beide fabrieken richten zich op het verwerken van afval, dat nu nog verbrand wordt, tot hoogwaardiger grondstoffen. Ze samen leveren zo’n 100 arbeidsplaatsen op. Het bedrijf BioBTX wil...

Lees meer