Vanaf 15 maart kunnen ondernemers in Noord-Groningen, of bedrijven die plannen hebben in die regio, gebruik maken van een voucherregeling om deskundige hulp in te schakelen bij het schrijven van een businessplan. Deze zogeheten Voucherregeling Externe Expertise Financiering (VEEF) wordt mogelijk gemaakt en bekostigd door de Economic Board Groningen (EBG). De uitvoering ligt bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN).
Ondernemers in negen gemeenten in Noord-Groningen – De Marne, Eemsmond, Winsum, Bedum, Loppersum, Ten Boer, Appingedam, Delfzijl en Slochteren – kunnen via SNN een voucher aanvragen. Ook bedrijven die willen ondernemen of investeren in het gebied komen in aanmerking. Met hulp van een zelfgekozen adviseur kunnen zij tot een haalbaar plan komen voor de aanvraag van financiering. Dit moet vervolgens leiden tot een snellere en betere beoordeling door mogelijke financiers. Ondernemers krijgen met de voucher de helft van de kosten van het advies vergoed, tot maximaal 2.500 euro.
Aanvragen voor de voucherregeling kunnen eenvoudig digitaal worden ingediend via de website van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Naast het aanvraagformulier is onder meer een offerte nodig van de beoogde expert. Zodra de bijdrage wordt toegekend, heeft de ondernemer zes maanden tijd om de werkzaamheden te laten uitvoeren. Daarna kan binnen een maand het verzoek tot vergoeding worden gedaan.
Directeur Marco Smit van Economic Board Groningen: "Economic Board Groningen wil goede ondernemersideeën in de regio graag financierbaar maken. Te vaak zien we dat goede plannen stranden omdat ondernemers te weinig tijd of kennis hebben voor het schrijven van een goed investeringsplan. Daarom willen we ondernemers graag helpen een goed en economisch haalbaar plan te schrijven waarmee zij sneller en gemakkelijker een lening kunnen aanvragen bij reguliere financiers of via regelingen van EBG. Met deze regeling kunnen ondernemers hun eigen adviseur uitkiezen zodat er goede aansluiting is tussen hun activiteiten en capaciteiten en datgene wat nodig is om tot een goed plan te komen."
Volgens Smit kunnen ondernemers ook terecht bij Ondernemershuis Noord-Groningen, waar de eerst 8 uur advies gratis is. Met de voucherregeling worden ondernemers ook in staat gesteld om gebruik te maken van hun eigen vertrouwde adviseur.
Over Economic Board Groningen
De Economic Board Groningen (EBG) is opgericht om de economie in het aardbevingsgebied een nieuwe impuls te geven. Daarvoor is door de provincie Groningen en NAM 97,5 miljoen euro in de kas van EBG gestort.
EBG wil de economische groei in Noord-Groningen aanjagen tot boven het landelijk gemiddelde en de werkloosheid in het gebied structureel terugdringen. "Enthousiaste ondernemers met veelbelovende ideeën en kansrijke plannen krijgen van ons alle ruimte om deze ambitie waar te maken", aldus directeur Marco Smit.
Bron: GIC.nl