Eerste jaar digitale geletterdheid in het aardbevingsgebied een succes

3 dec 2019Nieuws

Naar aanleiding van het eerste jaar van het ICT-project van Kansrijke Groningers, de Economic Board Groningen en Basicly, volgden de commissaris van de Koning René Paas en beleidsmedewerkers van de provincie een les digitale geletterdheid in CBS De Regenboog, Bedum. De basisschool is een van de 85 scholen die het afgelopen jaar een succesvolle start heeft gemaakt met het project. Op het einde van de dag was er ruimte voor discussie tijdens een panelgesprek over de toekomst van het onderwijs in de regio.

Versterking van het aardbevingsgebied
Met dit werkbezoek blikken betrokken scholen en beleidsmakers terug op een succesvol eerste jaar van het project in het aardbevingsgebied. Onder leiding van Basicly krijgen op dit moment al 4875 kinderen op 86 scholen in Noord-Nederland dezelfde digitale basisvaardigheden mee. Het doel is om dit schooljaar nog alle 120 scholen in de regio te betrekken. Leerkrachten én leerlingen zijn enthousiast over de innovatieve werkvormen en persoonlijke begeleiding. Zo leren de jongeren bijvoorbeeld vanuit het Basicly platform werken met verschillende tools en krijgen ze van hun eigen leerkrachten les rond mediawijsheid en informatievaardigheden. Peter Wouters, projectleider van Basicly: “Met de lessen rond digitale vaardigheden stellen we alle kinderen in het aardbevingsgebied in staat om actief deel te nemen aan de digitale samenleving. Niet enkel vergroten de jongeren daarmee hun eigen kansen op de arbeidsmarkt, ook de regio zelf heeft hier socio-economisch gezien veel baat bij.”

Het ambitieuze ICT-project behoort tot een van de vier programmaonderdelen van de Vereniging Kansrijke Groningers. Met het uitgebreide programma rond onderwijsinnovatie wil initiatiefnemer Economic Board Groningen (EBG) zich inzetten voor ‘duurzame werkgelegenheid en bedrijvigheid in de provincie’.

Meedenken over de toekomst
Tijdens het werkbezoek gingen leerkrachten en beleidsmakers in gesprek over de toekomst van het onderwijs in de provincie. Ondanks de aardbevingsproblematiek, speelt Groningen in op de kansen en uitdagingen van de toenemende digitalisering van de samenleving. Zo spreekt de provincie Groningen de ambitie uit om de koploper digitalisering te worden. Dit ICT-project in het onderwijs zet alvast grote stappen in de goede richting.

De commissaris van de Koning: “Ik heb gezien hoe leerlingen met dit project leren om zelfstandige burgers te zijn die uit de voeten kunnen met ICT, en zo ook goed op de toekomst voorbereid zijn.”

Het ICT-project wordt uitgevoerd in opdracht van Kansrijke Groningers (financieel mogelijk gemaakt door de Economic Board Groningen, de gemeenten in de aardbevingsregio en de provincie Groningen.) Scholen in de regio kunnen nog tot eind juni 2020 instromen. Lees meer over het project Kansrijke Groningers, de Economic Board Groningen en Basicly.

 

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer