Eemshaven basishaven voor grootste offshore windpark ter wereld

11 mrt 2020Nieuws

Opnieuw vindt vanuit de Eemshaven de aanleg van een groot offshore windproject plaats. Buss Terminal Eemshaven en DEME Offshore hebben een contract getekend voor de installatie van maar liefst 165 funderingsconstructies voor het Engelse windpark Hornsea Two. Daarmee wordt Hornsea Two het grootste windpark ter wereld. Voor de Eemshaven betekent dit alweer het zeventiende windpark als basishaven.

Het windpark wordt gerealiseerd op ongeveer 89 km buiten de kust van Yorkshire (UK) in de Noordzee. “We vinden het fantastisch dat we zo’n groot project hebben binnengesleept in de Britse wateren. Dat laat nog eens zie hoe sterk ons projectteam in Hamburg en onze terminal in de Eemshaven samen zijn”, aldus managing director Martin Schulz van de Buss Energy Group over het nieuwe project.

Hornsea Two
Het Hornsea Two windpark is eigendom van de Deense energiegroep Ørsted en zal bestaan uit 165 Siemens Gamesa-turbines van 8 MW. Met een totaal vermogen van bijna 1,4 GW gaat het park ongeveer 1,3 miljoen huishoudens voorzien van groene stroom. DEME Offshore is verantwoordelijk voor de logistiek en installatie van de zogenoemde monopiles (funderingspalen) en transitiestukken (verbindingsdeel tussen de fundatie en de torenpaal). Een immens karwei, want deze funderingspalen wegen tot wel 1.230 ton per stuk. Dat is vergelijkbaar met het gewicht van ongeveer drie volledig volgeladen Boeing 747-400 vliegtuigen.

Transport
Zware-ladingrederij Jumbo Shipping gaat in opdracht van DEME Offshore de 165 funderingspalen van Rostock naar Eemshaven en de 135 transitiestukken van Aalborg naar Eemshaven vervoeren. De resterende 30 komen vanuit Engeland. Het bedrijf zet daarvoor zijn zogenoemde K3000-klasse in, schepen met 3250 vierkante meter dekruimte en 3000 ton hefvermogen. Het windpark zal uiteindelijk met een offshore oppervlak van 462 km² het grootste offshore windpark ter wereld zijn. Naar verwachting is het park in 2022 volledig operationeel.

Belangrijke windhaven aan de Noordzee
Groningen Seaports’ CEO Cas König is trots: “Prachtig dat DEME opnieuw voor de Eemshaven kiest als basishaven voor dit enorme project. Hornsea Two is al het zeventiende windpark op zee dat via de Eemshaven wordt geïnstalleerd. Niet alleen is dit het grootste windpark voor de Engelse kust, maar ook is dit het grootste park ooit dat via de Eemshaven is aangelegd. En natuurlijk is het een mooi succes voor Buss Terminal Eemshaven, dat al bewezen heeft dit soort gigantische projecten goed aan te kunnen. Daarnaast is het goed voor de activiteiten in de haven, voor de werkgelegenheid en toont het aan dat de Eemshaven écht is uitgegroeid tot een van de belangrijkste offshore windhavens aan de Noordzee.”

 

Bron: Eemskrant.nl

Meer nieuws in deze categorie

Eemshaven.info Nieuwsbrief 04

Eemshaven.info kijkt terug op een mooi, eerste half jaar van 2024. Zo hebben we 2 interessante, goedbezochte, netwerkbijeenkomsten gehouden, hebben we 2 actieve evenementen gehad en hebben we een mooie themabijeenkomst meegemaakt in het Flonk-Hotel. Daarnaast heb ik...

Lees meer

Eemshaven.info golftoernooi 2024

Donderdag 27 juni was de schitterend gelegen golfbaan van de Groningse Golfclub Duurswold de locatie voor het Eemshaven.Info Golftoernooi: Naast het toernooi konden ook aspirant en beginnende golfers deze dag aan de slag bij de golfclinic. De winnaar van het toernooi...

Lees meer