Eemshaven-dorpen willen ook van gas af

25 okt 2017Nieuws

De dorpen rond de Eemshaven die actief gaan deelnemen in het nieuwe Waddenwind-park, worden mogelijk ook volledig gasvrij.

De Energie Coöperatie Oudeschip (ECO) onderzoekt of de aanleg van het park ook kansen biedt om een aardwarmtenet te realiseren. In dat geval kunnen de 180 huishoudens in de vijf buurtschappen rond de Eemshaven worden afgekoppeld van het gasnet.

 

Warmtebronnen slaan

ECO kijkt nu samen met exploitant Waddenwind BV of de fundering die moet worden aangelegd voor de 21 turbines in het windpark, kan worden benut om meteen ook warmtebronnen te slaan. De windmolens (ashoogte: 135 meter) moeten tientallen meters diep in de grond worden verankerd.

Dat is volgens ECO-bestuurslid Jaap Kap uit Oudeschip diep genoeg om water met een constante warmte van 10 graden aan te boren. Volgens hem valt daar een netwerk aan te koppelen waarmee huiseigenaren hun woning warm kunnen stoken met een warmtewisselaar.

 

Volledig energieneutraal

,,Als dit haalbaar is, zijn we straks volledig energieneutraal’’, stelt Kap. Het Waddenwind-park moet in 2019 gaan draaien in de Oostpolder, pal achter de dijk die het Eemshavengebied scheidt van de aanpalende buurtschappen. Met een totaal vermogen van 60 MW levert het straks jaarlijks genoeg stroom voor 36.000 tot 44.000 huishoudens.

De Energie Coöperatie Oudeschip neemt een belang van 10 procent in het Waddenwind-park. Daarmee zou ze straks ook voor een tiende meedelen in de winst. De deelnemende dorpen krijgen daarmee naar verwachting jaarlijks 1 miljoen euro te verdelen.

Dat geld gaat niet alleen via een fonds naar lokale leefbaarheidsprojecten, maar vloeit deels ook rechtstreeks als winstuitkering naar de bankrekening van bewoners die zich als lid aansluiten bij de coöperatie.

 

Veel animo

De animo bij de bevolking is groot, zegt ECO-bestuurder Kap. In een paar weken hebben zich negentig gezinnen aangemeld uit Oudeschip, Valom, Heuvelderij, Nooitgedacht en (net over de grens met Delfzijl) Polen.

De ECO probeert nu de benodigde 14 miljoen op tafel te krijgen voor het beoogde aandeel in Waddenwind. Ze heeft daarvoor bij de provincie inmiddels een lening van 3,5 miljoen aangevraagd, die als vliegwiel moet fungeren om ook de banken mee te krijgen in de financiering. Een beslissing wordt nog dit jaar verwacht.

 

Bron: Dvhn.nl

Meer nieuws in deze categorie