De Eemshaven is beter bereikbaar

14 apr 2018Nieuws

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen tijd de vaargeul tussen de Eemshaven en de Noordzee verruimd. Zaterdagmiddag is het project op een nieuwe kwelder in Delfzijl afgesloten.

De vaarroute is nu geschikt voor schepen met een diepgang tot veertien meter. Hierdoor is de Eemshaven – de grootste zeehaven van het Noorden – beter bereikbaar. En dat is weer belangrijk voor de economie van Noord-Nederland.

Veilig varen

'Door de economische ontwikkeling in de Eemshaven kwamen er steeds grotere schepen. Die moeten hier veilig kunnen varen', zegt woordvoerder Okke van Brandwijk van Rijkswaterstaat.

Over een lengte van 40 kilometer is de vaarweg op verschillende plekken uitgebaggerd. Op sommige stukken was het water al diep genoeg. Een deel van de bijna negen miljoen kuub keileem en zand dat vrijkwam bij de werkzaamheden is gebruikt voor de aanleg van twee vogeleilanden bij de Eemshaven en Delfzijl.

Torpedomijn gevonden

Tijdens de 1,5 jaar durende werkzaamheden kwamen de gravers een aantal bijzondere dingen tegen.

'We hebben een grote torpedomijn gevonden, een explosief van vijfhonderd kilo. En heel veel kabels en visnetten', zegt Van Brandwijk. Het explosief is destijds onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimings Dienst.

Bron (en video): RTVNoord

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer