Eemshaven krijgt een Battolyser

11 jun 2018Nieuws

Het klinkt als een gevaarlijk wapen waar Batman op afstand vijanden mee uitschakelt: de Battolyser. Maar dat is het niet: Battolyser is de naam van een vernuftig apparaat dat elektriciteit opslaat én waterstof maakt.

Tot nu toe bestaat het apparaat alleen nog op laboratoriumschaal, maar in de Eemshaven is de Battolyser straks in het echt te zien, naast de Magnumcentrale van Nuon. Met dank aan het Waddenfonds, dat bijna een half miljoen euro meebetaalt. 

TU Delft

De Battolyser is ontwikkeld door de TU in Delft, in samenwerking met een aantal bedrijven. Het proefmodel dat in de Eemshaven komt te staan is ongeveer zo groot als een zeecontainer. Het apparaat is een soort accu dat elektriciteit van windmolens opslaat. Als de Battolyser vol is gebruikt hij de stroom om waterstof te maken. 

Windparken

Tijdens het proefdraaien wordt eerst nog gebruik gemaakt van stroom van het net. Later wordt omgeschakeld naar stroom uit wind, dat op steeds grotere schaal beschikbaar komt door windparken op zee. 

Brandstof

De Battolyser slaat stroom op om later terug te kunnen leveren aan het net. De waterstof wordt gebruikt als brandstof voor de energiecentrale. Nuon hoopt over vijf tot zes jaar één van de turbines in de Magnumcentrale op waterstof te laten draaien. De andere twee moeten dan later volgen. 

Bron: RTVNoord.nl

Meer nieuws in deze categorie

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

RWE bouwt mega-batterij in Eemshaven

Batterij kan een uur lang de rol van elektriciteitscentrale kan overnemen Het Duitse energieconcern RWE bouwt in de Eemshaven een enorme batterij. Die moet eraan bijdragen dat vraag en aanbod van elektriciteit goed op elkaar kunnen worden afgestemd. De batterij komt...

Lees meer
Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Netwerkbijeenkomst 7 september 2023

Op de warme donderdagmiddag van 7 september mocht Eemshaven.info vele leden ontmoeten voor haar Netwerkbijeenkomst. Deze keer werden 3 podiumgasten geïnterviewd over hun vakgebied. De gedeputeerde Henk Emmens informeerde de zaal over de kansen die er volgens hem de...

Lees meer
Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Enjoy Bedrijfskleding neemt Proron Workwear over

Per 1 september 2023 wordt Proron Workwear overgenomen door Enjoy Bedrijfskleding. Beide bedrijven passen uitstekend bij elkaar door hun persoonlijke service, kwaliteit en no-nonsense benadering. Eigenaar Ronald van der Toorn van Proron heeft in 10 jaar een...

Lees meer